Вие сте тук

Прокуратурата привлече Цветан Василев като обвиняем по КТБ АД

вторник, 12 Август, 2014 - 14:58
Тема: 

На 28.07.2014 г., съобщава Прокуратурата, веднага след привличането му като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“.

Ето и пълното съобщение от интернет страницата на Прокуратурата:

Съгласно заявеното в пресъобщение от 17.07.2014 г., Прокуратурата на Република България периодично предоставя информация за хода на досъдебното производство, касаещо дейността на длъжностни лица от управление „Банков надзор” на Българската народна банка, както и на длъжностни лица от „Корпоративна търговска банка” АД. Обемът на предоставяната информация се съобразява с необходимостта от опазване на следствената и банковата тайна.

І. Продължават активни процесуално-следствени действия по трите основни направления на разследване:

- длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“

- длъжностни присвоявания от служители на КТБ АД на сумата от 206 милиона лв.

- престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица при КТБ АД, във връзка и с констатациите на одиторските доклади. 

За периода от 17.07.2014 г. /предното съобщение до медиите/, до настоящият момент, са проведени следните основни действия:

1. На 25.07.2014 г. Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев /временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД/, както и Георги Зяпков /ръководител управление „Кредитиране“ в банката/ са привлечени като обвиняеми лица в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

2. На 28.07.2014 г., в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев – председател на надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова  /главен касиер/ и Орлин Русев  /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Задочното привличане е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене. На 28.07.2014 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“.

3. След анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото, са формулирани  задачите на финансово-счетоводна експертиза. Решението на разследващите е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит.

4. Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. Така например, в помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни. Иззети са и 14 броя чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи , като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.2014 г. /ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор/. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата.

5. От БНБ – управление „Банков надзор”, са изискани всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.

6. Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми лица.

ІІ. Изрично следва да се подчертае, че действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката.

Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи /вкл. кредитни досиета/ от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми.

Разследването по делото няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите. Това се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките, чиито процедури не са в зависимост от хода и продължителността на наказателното производство. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.