Вие сте тук

Страните-членки се договориха за нови санкции срещу Русия

сряда, 3 Септември, 2014 - 16:29

Страните от Европейския съюз се договориха днес за нови санкции срещу Русия чрез писмена процедура на равнище постоянни представители, съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде Хансен, цитирана от БТА.

ЕК ще представи през деня на Съвета на ЕС предложените наказателни мерки срещу Руската федерация. Единствено от страните-членки ще зависи дали те ще бъдат одобрени и ще влязат в сила, съобщиха от Комисията, като припомниха, че винаги досега подобни решения са отчитали последните развития на събитията в Украйна.

От Европейската комисия и този път отказаха да разкрият естеството на подготвените нови санкции, които според неофициална информация ще засягат финансовия сектор, енергетиката и стоките с възможно двойно предназначение.

Говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън Мая Кочиянчич отбеляза, че Европейската комисия ще вземе предвид последните резултати от преговорите между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, при взимането на решение за санкциите, но очаква допълнителна информация.

„Европейската комисия очаква още информация и потвърждение от място по отношение на обявеното постоянно прекратяване на огъня в Донбас", заяви тя. Ако тези данни се потвърдят, това ще е положително развитие в процеса, допълни тя.

По-рано днес руският президент Владимир Путин предложи  план от седем условия, които ще помогнат за прекратяване на сраженията и стабилизирането на Югоизточна Украйна, предаде Интерфакс, цитирана от Агенция „Фокус“.

Първата точка съдържа условие за прекратяване на „активните офанзивни действия на украинските сили и на въоръжените формирования в Югоизточна Украйна”. Планът предвижда още изтегляне на украинските сили на отдалечено разстояние от населените места, така че артилерийският обстрел да е невъзможен.

Третото условие е наличието на пълно и безпристрастно международно наблюдение за спазване на примирието, четвъртото – да не се използват военни самолети срещу цивилното население и населените места в зоната на конфликта. Петото условие предвижда размяна на пленници без предварителни условия. Шестото – отваряне на хуманитарни коридори за движението на бежанци и хуманитарна помощ, а седмото – допускане на екипи за възстановяване на поразената инфраструктура, както и оказване на помощ на работниците.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.