Вие сте тук

ЕП отхвърля предложението за национални забрани за внос на ГМО

Дата на публикуване: 
сряда, 28 Октомври, 2015 - 16:59

Проект за норма, разрешаваща на страните от ЕС да ограничат или забранят продажбата и употребата на своя територия на ГМ храни или фуражи, одобрени от ЕС, беше отхвърлена в сряда. Евродепутатите смятат, че предложението може да се окаже неприложимо и да доведе до въвеждането на граничен контрол между страните, които са „за“ и „против“ ГМО, съобщават от ЕП.

„Днешният вот даде ясен сигнал на Европейската комисия. Това предложение би преобърнало с главата надолу всичко, което е постигнато с единния пазар и митническия съюз“, каза председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия), чиято препоръка за отхвърляне на предложението беше приета с 577 гласа „за“, 75 „против“ и 38 „въздържал се“.

„През последните месеци бяха повдигнати сериозни опасения относно липсата на, каквато и да е оценка на въздействието, съвместимостта на предложението с единния пазар, както и въпросът, дали то всъщност е приложимо. Няма никаква оценка на възможните последици или други алтернативи“, добави той.

„Аз вярвам, че това предложение би могло да доведе до негативни последици за земеделието в ЕС, тъй като то е силно зависимо от протеини от ГМО източници. Би могло да има и непреки негативни последици за вноса. Накрая, съществуват даже и опасения, дали това предложение е възможно да се приложи, защото в ЕС няма граничен контрол“, заключи докладчикът.

Предложението, което щеше да даде на страните членки на ЕС правото да ограничат или забранят използването на одобрени от ЕС генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия, беше представено от Европейската комисия на 22 април 2015 г.

Комисията предложи това предложение да последва примера на друга европейска норма, тази за отглеждане на ГМО, която влезе в сила в началото на април тази година. Тя дава на страните членки правото да забранят отглеждането на своята територия на ГМО, одобрени от ЕС.

Само че за разлика от отглеждането, което по необходимост се извършва на територията на някоя страна, търговията с ГМО пресича граници. Това означава, че прилагането на национална забрана за продажба и ползване би била трудна или невъзможна, без да се въведе граничен контрол на вноса