Вие сте тук

Как се отразиха терористичните атаки върху туризма в Испания?

сряда, 30 Март, 2016 - 14:35

Ужасът от действията на джихадистките терористи наскоро разтърси Европа за пореден път. Нещастията, сполетели Великобритания, Испания и няколко пъти Франция, достигнаха и града с най-важните политически институции, който, без да прозвучи преувеличено, може да се определи като сърцето на една мечта, наречена Европейски съюз, коментират испанските медии.

Всички ние отново се надяваме  това да бъде последният подобен случай, макар дълбоко в себе си да знаем, че се намираме в ситуация на дълъг конфликт и за съжаление, рано или късно, заглавията ще ни напомнят, че войната срещу терористите не е приключена.

В резултат от атентатите в Брюксел се очаква да бъде повишен вътрешният граничен контрол, а също така да се оптимизира работата на Шенгенската информационна система, съхраняваща сигнали и полицейски досиета, с цел гарантиране на безопасността в зоната. Песимистите вече говорят за началото на края на Шенген, тъй като натискът на бежанската криза и трагедиите, причинени от самопровъзгласилата се Ислямска държава в Париж през ноември миналата година и в Брюксел този месец, успяха да застрашат един от основните принципи на европейското гражданство: свободното движение на хора.

Невъзможността за ефективно управление на извънредните миграционни потоци от хора, мечтаещи да стигнат до Централна и Северна Европа, накара девет от 26-те страни, формиращи шенгенското пространство, да възстановят по изключение граничния контрол на външните и вътрешните си граници: Дания, Германия, Франция, Унгария, Австрия, Словакия, Швеция, Норвегия и Белгия. В допълнение към разходите, които предполагат подобни мерки в период на фискална корекция, последствията непременно ще окажат своето отражение и върху бизнеса и туризма.

В действителност, уикенд туризма, най-доходоносният в Европа благодарение на офертите на нискотарифните компании, вече бе засегнат. Причина за това са най-вече засилените проверки по летищата и железопътните системи, довели до удвояване на времето за качване на борда. Но въпреки климата на несигурност и тревога, задържащ движението на пътуващи в европейското пространство, Испания, за която туризмът се явява основен икономически двигател, за момента продължава да бъде главна туристическа дестинация в рамките на Европа.

Според министъра на външните работи, Хосе Мануел Гарсия-Маргайо, тревогата след атентатите в Париж и Брюксел не е засегнала туризма в страната. Той заяви, че за настоящата година вече са регистрирани рекордни резултати в туристическия сектор, и увери, че Кралството ще продължава да бъде предпочитана дестинация от чужденците и занапред. По мнението на министъра, причина за стабилността на Испания в сферата на туризма е, че много от туристите, които по-рано са избирали други средиземноморски дестинации като Египет, Турция и Тунис, в настоящия момент не се колебаят да предпочетат Испания, поради чувството за безопасност в страната. „Испания е една от най-сигурните страни в света, разполагаме с отлични информационни услуги и сили за сигурност“, каза Хосе Мануел Гарсия в интервю за испанския вестник „Ла Вердад“.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.