Вие сте тук

Комисията стартира Европейския корпус за солидарност

сряда, 7 Декември, 2016 - 13:58

Днес Европейската комисия стартира Европейския корпус за солидарност, само два месеца след като председателят Юнкер обяви създаването му и като първи резултат по приоритетите за действие, набелязани в Пътната карта от Братислава. От днес младите хора на възраст между 18 и 30 години разполагат с нови възможности да дадат важен принос за обществото в ЕС и да придобият ценен опит и умения в началото на кариерата си. Комисията представя и поредица от мерки за насърчаване на младежката заетост, подобряване и модернизиране на образованието, повече инвестиции в уменията на младите хора и повече възможности за учене и обучение в чужбина.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Европейският корпус за солидарност ще създаде възможности за младите хора, желаещи да дадат свой принос за обществото и да проявят солидарност — нещо от което светът и нашият Европейски съюз се нуждаят все повече. Това за мен винаги е била самата същност на Европейския съюз. Ние сме свързани не от Договорите или индустриални и икономически интереси, а от нашите ценности. И европейските ценности са въплътени във всекидневната работа на доброволците“.

Днешните предложения обединяват за първи път на равнище ЕС различни видове действия с една цел: да се подобрят възможностите за младите хора:

Европейски корпус за солидарност

С новия Европейски корпус за солидарност участниците ще имат възможност да се включат в проект, свързан с доброволческа дейност, стаж, чиракуване или работа, за период между 2 и 12 месеца.

Участниците ще могат да участват в широка гама от дейности като образование, здравеопазване, социална интеграция, помощ за предоставянето на храни, изграждане на подслон, приемане, подпомагане и интеграция на мигрантите и бежанците, защита на околната среда или предотвратяване на природни бедствия. Младите хора, регистриращи се за Европейския корпус за солидарност, ще трябва да се присъединят към целите и принципите му. Всяка от участващите организации ще трябва да се придържа към хартата на Европейския корпус за солидарност, в която се определят правата и отговорностите по време на всички етапи на дейностите по солидарност.

От днес заинтересованите млади хора на възраст между 17 и 30 години могат да се регистрират в Европейския корпус за солидарност на адрес: http://europa.eu/solidarity-corps. Минималната възраст за участие в проект е 18 години. Целта е до края на 2020 г. 100 000 млади хора да се присъединят към Европейския корпус за солидарност.

Гаранция за младежта

Борбата с младежката безработица е основен приоритет за ЕС. Насърчаването на заетостта е въпрос от общ интерес, споделян от всички държави членки, а Комисията подкрепя техните усилия чрез различни политики и действия.

За тази цел преди три години бяха стартирани гаранцията за младежта и инициативата за младежка заетост на ЕС. В сравнение с 2013 г. безработните млади хора в ЕС днес са намалели с 1,6 милиона, а при младежите, незаети с работа, учене или обучение, има спад с 900 000. Тези тенденции показват, че гаранцията за младежта, с подкрепата на инициативата за младежка заетост, е спомогнала за положителна промяна на място. Около 9 милиона млади хора получиха някакво предложение, като повечето предложения бяха за наемане на работа.

За да гарантира пълното и трайно прилагане на гаранцията за младежта и за да се осъществи тя в регионите, които най-много се нуждаят от това, Комисията наскоро предложи да се добавят допълнителни 2 милиарда евро, за да продължи разгръщането на гаранцията за младежта в цяла Европа, подкрепяйки още 1 милион млади хора до 2020 г.

Мобилност на стажантите

Необходимо е и да се повиши пригодността за заетост на младите хора. Ученето и обучението в друга държава се оказа от голяма добавена стойност за младите хора за развиването на уменията им, подобряването на шансовете им за кариера и за укрепване на европейското гражданство. Повече млади хора от всички слоеве на обществото трябва да се възползват от тези възможности.

Ето защо Комисията ще стартира "ErasmusPro", специална нова дейност на програмата „Еразъм +“ в подкрепа на дългосрочни професионални практики в чужбина. Комисията ще предложи и рамка за качество на професионалните практики, в която се определят основните принципи за планиране и осъществяване на професионални стажове на всички равнища. През 2017 г. ще бъде създадена служба за подкрепа на професионалните практики, подпомагаща държавите, които въвеждат или реформират системите си за стажове.

Осигуряване на висококачествено образование

Като част от днешните мерки Комисията предлага редица действия, които да помогнат на държавите членки да предоставят висококачествено образование за всички млади хора, така че те да придобиват необходимите знания и умения, за да участват пълноценно в обществото и да отговарят на новите възможности и предизвикателства, произтичащи от глобализацията и технологичните промени.

Контекст

В речта си за състоянието на Съюза през 2016 г. председателят на Европейската комисия Юнкер обяви намерението си да увеличи усилията в подкрепа на младите хора. По-конкретно той обяви създаването на Европейски корпус за солидарност като част от по-широка политическа програма, насочена към включването на младите хора в обществото, като заяви: „За мен е неприемливо Европа да бъде и да остане континент на младежката безработица. Неприемливо е, че сегашните млади хора може да се окажат първото поколение от 70 години насам, което е по-бедно от родителите си.[…] Ние ще продължаваме да разгръщаме гаранцията за младежта в цяла Европа, подобрявайки квалификациите на европейците и обхващайки най-нуждаещите се региони и младежи“.

На срещата на върха в Братислава на 16 септември 2016 г. държавните и правителствените ръководители на 27-те държави — членки на ЕС, също потвърдиха своя ангажимент за борба с младежката безработица и за създаване на повече възможности за младите хора. С т.нар. „Пътна карта от Братислава“ се определят конкретни цели и срокове с оглед на „създаване на обещаващи икономически перспективи за всички, съхраняване на нашия начин на живот и осигуряване на по-добри възможности за младите хора“. Като част от тези цели Съветът се ангажира да „взема решения относно подкрепата от ЕС за държавите членки в борбата с младежката безработица и относно засилени програми на ЕС, насочени към младежта“ преди края на годината. 

На 4 октомври 2016 г. Комисията докладва за основните постижения на съществуващата гаранция за младежта и инициатива за младежка заетост от стартирането им през 2013 г.

Повече информация

MEMO/16/4166: Въпроси и отговори относно инвестициите в младежта на Европа

MEMO/16/4168: Въпроси и отговори относно Европейския корпус за солидарност

Уебстраница на Европейския корпус за солидарност

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.