Вие сте тук

България не подкрепя „Европа на различни скорости“

сряда, 8 Март, 2017 - 14:38

Правителството одобри позиция на страната за Европейския съвет. България ще се обяви за запазване единството и целостта на Съюза и да не се преминава към модел "Европа на различни скорости". В утрешната европейска среща ще участва президентът Румен Радев, съобщи БНР.

Българската позиция гласи, че на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели.

По темата "Миграция", с която ще се занимаят лидерите, България смята, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да е постоянен водещ приоритет на Евросъюза, който изисква солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия, каквато е и България.

По темата "Външни отношения" приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.

България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия, заяви пред журналисти в МС служебният заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева в отговор на въпрос по повод петте сценария за развитие на Европа. Тя посочи още, че е важно за България - като държава-членка, каква ще е националната й позиция и какви коалиции ще търси заедно с други страни-членки, за да се постигне по-голяма интеграция, предаде БТА.

Вицепремиерът посочи, че по темата разговорите тепърва предстоят. "Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на ЕС. Сега и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние - Еврозона, Шенгенско пространство, където страната е изпълнила техническите и юридическите критерии, като има политически, които ни възпират да влезем шенгенското пространство", отбеляза Златева. По думите й това е дълга дискусия, като някои от предложените варианти предполагат развитие на Европа на две скорости.

В отговор на друг въпрос вицепремиерът заяви, че за България на този етап е от изключителна важност да получи пасивен достъп до визовата информационна системата, което ще ни гарантира по-добро охраняване на външните граници, защото ще можем в реално време да сверяваме данни за преминаващите. Този въпрос се обсъжда и в рамките на различните органи на ЕС, допълни вицепремиерът.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.