Вие сте тук

Холандия и Председателството на ЕС

сряда, 7 Септември, 2016 - 13:30

Холандското председателство на ЕС се проведе в първата половина на 2016 година. В тази публикация ще ви представим председателството от гледна точка на съпътстващата програма, а не на политическата.

Освен в Брюксел, холандското Председателство на ЕС имаше седалища в Амстердам и Хага. Европейските министри се срещаха традиционно в Брюксел и Люксембург, но проведоха и множество срещи.

Министрите се срещаха в Националния военноисторически музей на Амстердам. Срещите за другите служебни лица се състояха в Историческата военна корабостроителница, намираща се в близост.

Европейската комисия и членовете на Европейския парламент правят работни визити до Хага.

Център за посетители

Едон от ключовите послания на холандското Председателство е „Съюз, който свързва“. Правителството насърчи активното включване на хора и организации на гражданското общество в процеса на европейското вземане на решения.

За тази цел ще бе разположен център за посетители близо до седалището на Председателството в Амстердам. В него посетителите имаха възможност да научат повече за историята и функциите на ЕС. Студенти и творци, чрез фотографии, видео и мултимедийни приложения показаха ролята, която ЕС играе в ежедневието на гражданите. Там посетителите могат да научат повече за историята и функциите на ЕС. Посетителите имаха възможността да създадат техен собствен аватар и да гледат анимирани филми. Бяха показвани любопитни факти за държавите в ЕС. В социалните мрежи непрекъснато се публикуваха новини за дейността на Председателството

Центърът за посетители отвори врати в сградата на “Pension Homeland” през първата седмица от януари с безплатен вход по време на часовете за посещение.

Холандия има богато изкуство и култура. Това е вдъхновило културната програма „Europe by People“, която се проведе по време на Председателството.

„Europe by People“ илюстрира комбинацията от изкуство, култура, общество и иновациите в Холандия. Това е креативен и вдъхновяващ пример за Европа като работа в прогрес.

Холандия винаги е била уверена и идеалистична държава, която се стреми към сътрудничество с други държави. Културната програма имапе за цел да  позволи на хората да се свържат един с друг, както и с холандското Председателство и с Европа.

Програмата “Europe by People, The Future of Everyday Living” се концентрира върху обикновените обществени проблеми чрез изкуство и дизайн. Тя се състои от четири елемента:

 „The Wall“  – произведение на изкуството, направено от интерактивни екрани, поставени близо до централното място за среща в Амстердам – символ на нашето отворено общество. То направи политическите процеси видими и послужи за форум за обмен между служителите на администраицята, творците и широката общественост.

FabCity

Временно построеното градче FabCity на Амстердамския Остров Java олицетворява независимо общество, където младите хора – студенти, творци и професионалисти – работят, творят, проучват и намират решения за ежедневни градски проблеми.

Сцена

Задълбочена и постоянна програма от тематично фокусирани представления, проекти и изложби бе достъпна за широка аудитория в райони из целия град и извън него. Участниците  покажаха своите виждания за настоящето и бъдещето на Европа, в думи, образи, пиеси, танци и музика.

Брюксел

В Брюксел Europe by people представи холандски художници, театрали, танцьори, дизайнери и други изпълнители, всеки от които показа съпричастност към социалното включване със своята работа. Те представиха своето виждане за бъдещето на Европа чрез представления, артистични проекти и изложби. По този начин се опитаха да отговорят на въпросите Каква роля изкуство има в определянето на европейската идентичност? Как творци могат да ни помогнат да разберем Европа по-добре? Как поколението на младите творци решава социални въпроси като миграцията, неприкосновеността на личния живот, устойчивост, развитие на градската среда, социални иновации и международни конфликти?

Източници:

Europe by people

Холаднско председателство на ЕС 2016

Flickr профил на Председателството

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.