Вие сте тук

Представиха логото на Българското председателство на ЕС

вторник, 17 Януари, 2017 - 14:05

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева представи логото на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Негов автор е Тодор Ангелиев. Той е заложил на три елемента в своят вариант на лого - на кирилицата, българската шевица и българският флаг.

Победителят бе обявен от директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС посланик Любомир Иванов в присъствието на министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието в оставка Меглена Кунева. Авторът ще получи награда от 10 хил. лв.

„В продължение на 6 месеца на всякъде по света това лого ще бъде символ на България, така е било и при всички останали председателства. Над 180 творци изпратиха своите проекти, което означава, че сме успели да направим кампанията - да ги информираме да могат се явят на това състезание", изтъкна Меглена Кунева.

В конкурса са участвали не само български автори, а и 10 чуждестранни, сред които македонци, германци и украинци. Розата, шевиците и кирилицата са били сред най-използваните елементи от авторите. По думите на председателя на журито проф. Георги Янков журито е разгледало всички подадени проекти, като е бил отстранен само един участник, заради това, че не е спазил условията за анонимност. Предложеното от Тодор Ангелиев лого е било избрано след два тура на гласуване, като е събрало 76 от 90 възможни точки.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.