Вие сте тук

Eвродепутатът Момчил Неков предлага да се дават биопродукти в училищата

сряда, 21 Януари, 2015 - 13:54

Да се въведе препоръчителен минимум за биопродукти, които да се дават на децата в училище по европейските схеми. Това предложи евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на обсъждане на промените на схемите, финансирани от ЕС в земеделската комисия на Европейския парламент в Брюксел днес.

Според него 5-10 на сто от млякото, плодовете и зеленчуците, които се финансират от европейския бюджет трябва да са с биологичен произход, за да се насърчи здравословното хранене и борбата срещу наднорменото тегло сред подрастващите. По данни на Световната здравна организация 13-18% от българчетата до 8-ми клас са с наднормено тегло.

Неков, който е член на комисията, изрази тревогата на редица български образователни институции, бенефициенти от намеренията на Европейската комисия да преразгледа схемата, тъй като България е сред страните отличнички и през последните 2 години усвоява 100% от средствата. Той изрази готовност за сътрудничество в споделяне на успешния българския опит по тази програма.

Според евродепутата социалист тази схема е важна, защото представлява финансова инжекция за образователния сектор в кризата, както и средство за подпомагане борбата със социалното изключване на рискови групи.

Европейската комисия предлага обединяване на действащите досега две схеми - за мляко и за плодове и зеленчуци в училище. Предвижда се създаване на доброволен норматив за четвърт литър мляко на дете дневно и въвеждане на порции за плодовете и зеленчуците.

Обединяването на програмите цели намаляването на административните пречки за участие в схемите и за отчитане на изпълнението им, както и подобряване на ефективността на усвояване на европейските средства. Еврокомисията смята, че с новата организация ще повиши консумацията на здравословни храни, която намалява в Европа.15% от парите ще бъдат заделяни за образователни цели за създаване на навици у подрастващите за здравословно хранене. Предимство ще се дава на европейски и сезонни продукти, за да се стимулира консумацията на пресни плодове и зеленчуци, вместо на пюрета и сокове.

Членовете на земеделската комисия на Европейския парламент изразиха съмнение, че може да се осъществи реален контрол за спазване на порциите. Вместо тях те предлагат да се въведат минимални количества на дете годишно. Евродепутатите предлагат ЕС да финансира раздаването в училище и на други здравословни продукти като мед, маслини и зехтин.

Двете схеми за училищата бяха установени за насърчаване на консумацията на плодове и зеленчуци и млечни продукти, които са важни сектори за европейското селско стопанство, всеки от които представлява приблизително 15 % от стойността на селскостопанската продукция на Европейския съюз (ЕС). Схемата за мляко действа от 1977 г., а за плодове и зеленчуци - от 2007 г.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.