Вие сте тук

Мартин Шулц напуска председателския пост в Европейския парламент

четвъртък, 24 Ноември, 2016 - 12:04

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста и няма да се кандидатира за нов мандат, съобщи БТА. Той уточни в изявление пред медиите, че догодина ще се кандидатира за германския Бундестаг.

В последния месец имаше много спекулации за моето бъдеще в пресата. Не взех това решение лесно. Занапред ще се боря за европейския проект от национално ниво. Направих най-доброто, на което съм способен, за да подобря всекидневието на европейците, заяви председателят на ЕП, без да даде възможност да му бъдат зададени въпроси.

Мартин Шулц работеше в институциите на ЕС в последните 25 години. Той бе избран за пръв път за председател на ЕП като представител на социалистите и демократите през 2012 година. Договореността между левицата и десницата в ЕП предполага 5-годишният мандат на председателя на бъде поделян поравно между двете групи.

След изборите за ЕП през 2014 г. Шулц отново пое председателския пост с мандат до края на тази година. Предстои да се изясни как властта в институциите на ЕС ще бъде поделена в следващите две и половина години покрай изтичането на мандата и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ЕНП) и с оглед на това, че Европейската комисия също е председателствана от представител на ЕНП - Жан-Клод Юнкер.

В предаването „Събота 150“ на БНР, на 26 ноември, може да чуете интервю с Мартин Шулц, дадено специално за кореспондентът на БНР Никола Миладинов. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.