Вие сте тук

ЕК подпомага мобилността на младите хора в Европа

понеделник, 27 Март, 2017 - 13:45

Днес Европейската комисия представи инициатива в рамките на програма „Еразъм+“ за допълнително подпомагане на обучението и мобилността на младите европейци, съобщава пресслужбата на ЕК

Днес Европейската комисия представи инициатива в рамките на програма „Еразъм+“ за допълнително подпомагане на обучението и мобилността на младите европейци. Инициативата, наречена Move2Learn, Learn2Move (Движи се, за да учиш – Учи, за да се движиш), ще даде възможност на поне 5000 младежи да пътуват по устойчив начин до друга страна от ЕС – самостоятелно или заедно със своя училищен клас. Тази еднократна инициатива, която е свързана с 30-ата годишнина на програма „Еразъм“, е в съответствие с два основни приоритета на Комисията: да се насочи отново вниманието към младежта на Европа и да се улесни мобилността на гражданите на ЕС, особено мобилността с ниски нива на емисии.

Move2Learn, Learn2Move се основава на идея, представена от Европейския парламент през 2016 г. Тя ще бъде осъществена чрез eTwinning – най-голямата мрежа от училищни преподаватели в света. Мрежата е част от програма „Еразъм+“ и дава възможност на учители и ученици в цяла Европа да разработват съвместно проекти чрез онлайн платформа.

Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „Въз основа на успеха на eTwinning новата инициатива ще даде възможност на младите хора да открият и да влязат в непосредствен допир с различни страни и култури в цяла Европа. По случай 30-ата годишнина на Еразъм това ще бъде още един пример за успеха на тази европейска програма, която обединява хората и им помага да почувстват какво означава да бъдеш европеец“.

Виолета Булц, комисар на ЕС по въпросите на транспорта, заяви: „Транспортът не е просто коловози, кораби или магистрали. Транспортът служи на хората. Искаме да дадем възможност на младите европейци да открият Европа. Искаме също така да ги насърчим да пътуват по екологосъобразен начин, затова емисиите на CO2 ще бъдат взети предвид. Радвам се, че за укрепване на инициативата можем да разчитаме на активното участие на транспортни оператори“.

Инициативата ще бъде отворена за ученически класове, участващи в мрежата eTwinning, като изискваната минимална възраст на участниците е 16 години. Те трябва да посочат дали желаят да участват в надпреварата за безплатни билети за пътуване, които ще бъдат предоставени за най-добрите проекти в рамките на eTwinning във всяка участваща държава. Социалното приобщаване ще бъде важен критерий при избора на най-добрите проекти. След като бъдат определени победителите, те ще могат да пътуват в периода от август 2017 г. до декември 2018 г. на дата по свой избор. Учениците ще пътуват в група като част от училищна екскурзия или самостоятелно, в зависимост от решението на родителите и учителите.

Те ще могат да избират между всички видове транспорт, оператори и линии, като се вземат предвид критериите за устойчивост и мястото на отпътуване и дестинацията на участващите ученици. Някои оператори подкрепят инициативата, като предлагат специална отстъпка за участниците. Сред тях са: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling и Westbahn.

Комисията насърчава и други оператори да се присъединят към инициативата.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.