Вие сте тук

Националната организация по трансплантации на Испания и Гражданската гвардия откриха измама с български граждани

Дата на публикуване: 
сряда, 20 Април, 2016 - 15:27

Испанската национална организация по трансплантации и местната полиция откриха, че е била извършена измама със Социалното осигуряване на Испания, което е позволявало на чужденци от източна Европа достъп до националната им донорска система, давайки им възможност да бъдат подложени на диализно лечение и бъбречна трансплантация. По-конкретно, били са разкрити 14 български граждани, получили достъп до списъка на чакащите за трансплантация, след като са били регистрирани в испанската социално-осигурителна система чрез представяне на фалшиви договори за работа. Шест от тях вече са били подложени на операция по присаждане на орган, в резултат на което са причинили разход на стойност 1,5 милиона евро, съобщават местните полицейски органи. Заведено е разследване срещу общо 20 души, между които присъстват и работодателите, оформили фалшивите договори.

Генералният директор на Гражданската гвардия, Арсенио Фернандес Меса, заяви на пресконференция, че операцията по разкриване на измамата е от национална значимост, и обясни, че работата по случая е започнала преди една година, когато от Националната организация по трансплантации са установили наличието на необичаен брой български граждани в списъка на чакащите. „Трудността се състоеше в това да разпознаем пациентите, попаднали там по напълно легален път, от тези, които са дошли в страната специално с тази цел. Причината за това да бъде открита подобна нередност се дължи на забелязания съмнително висок брой“, коментира директорът на организацията, Рафаел Метасанс. В резултат на съмненията за потенциална измама е бил подаден сигнал до съответните органи за започване на разследване по случая.

От общо 14-те български граждани, фигуриращи в списъка на чакащите за бъбречен донор, осем са били все още на диализа, а останалите шест вече са били трансплантирани. Никой от 20-те души, срещу които е заведено разследване, не е бил арестуван. Те обаче се намират под съдебен надзор в Испания в очакване на присъда, като обвинението, повдигнато срещу една част от тях, е за измама на Социалното осигуряване, а останалите шест ще бъдат съдени за фалшива работодателска дейност. Испанските медии съобщават, че престъплението за измама и невярно представяне на факти, с цел получаване на достъп до преимуществата на Социалното осигуряване, може да бъде наказано с до шест години затвор. По мнението на Метисанс, шестимата, подложили се на операцията по присаждане на здрав орган, биха могли да останат в Испания, тъй като е необходимо да бъдат под лекарско наблюдение и да продължат лечението си с финансирани медикаменти.

Според думите на шефа на Групата за организираната престъпност към Организацията на потребителите и ползвателите, не е налице връзка между разкритите случаи на измама и не може да става дума за престъпна организация. Причина за високия брой нарушители е „притегателният ефект“, който е оказала разпространената от „уста на уста“ новина за проявата на подобна хитрост. Той добави, че разследването е дало много позитивни резултати, защото „откритията за измама са направени преди да успее да се създаде престъпна мрежа. Ако това се беше случило, рискът за устойчива криминална деятелност щеше да е много по-голям.“

Испанските медии потвърждават, че подобен туризъм е открит само в областта на Мадрид, но тепърва ще се проведе разследване за съществуването му и в останалите испански провинции.

Материалът е изготвен от нашия стажант Александра Стефанова по El Mundo