Вие сте тук

Траур в Турция

Дата на публикуване: 
четвъртък, 15 Май, 2014 - 10:39
Тема: 

Искат оставката на Ердоган заради трагедията.

Национален траур и протести в Турция след трагедията във въгледобивната мина до град Сома, при която загинаха над 280 души.

Броят на загиналите в мината в турския град Сома достигна 282 души, нови тела бяха извадени през нощта от мината, съобщи тази сутрин турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от агенция Франс прес и турските медии, съобщава БТА.

Около 120 миньори остават блокирани под земята. Опитите за спасяването им продължават. Инцидентът в Сома се превърна в най-голямата промишлена трагедия в страната, предава БНТ.

Моргите са препълнени и идентифицирането е трудно, понеже не носят документи, когато слизат под земята. Все пак според председателя на синдикалната миньорска федерация към КТ “Подкрепа” Владимир Топалов  няма как да не се знае кой е под земята, дори да са без документи работниците в мината.

Опозицията обвини за случилото се правителството на Реджеп Ердоган и поиска оставката на целия кабинет. Вчера министър-председателят заяви, че смъртта на миньорите е трагедия, но и че случилото се е обичайно явление за всяка държава. Думите му провокираха ново обществено недоволство. Стотици хора излязоха снощи по улиците на Анкара и Истанбул, за да изразят възмущението си от доводите на турския премиер. Те бяха разпръснати със сълзотворен газ и водно оръдие от полицията.