Вие сте тук

България може да предложи на ЕС изграждане на център срещу трафика на оръжия през Западните Балкани

Дата на публикуване: 
петък, 23 Януари, 2015 - 14:23

България  трябва да има проактивна позиция в общите усилия на Европейския съюз в борбата с тероризма. В момента работим по това на срещата в Рига другата седмица да предложим на ЕС България да изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани, съобщава правителствената пресслужба. Ние сме добре ситуирани и имаме необходимия административен капацитет. Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред журналисти в Брюксел след срещата си с координатора на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхоф.

Кунева посочи, че през май Европейската комисия ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност, като добави, че България трябва да участва много активно в нейното изготвяне и като външна граница да даде своя принос. Вицепремиерът подчерта, че това минава и през приемането на страната в Шенген.

Заместник министър-председателят беше категорична, че Европейската комисия няма да обвърже предстоящия другата седмица доклад за напредъка в правосъдието с Шенген. По думите й въпросът за българското членство в Шенген е въпрос за сигурността не само на България, но и на целия Европейски съюз.

На въпрос за ситуацията в Харманли Кунева коментира, че се взимат необходимите мерки от страна на вътрешното министерство. По думите й изграждането на местата за настаняване на бежанци от затворен тип е временно решение, което не може да компенсира мерките по интеграцията, защото именно интеграцията е това, което може да обезпечи сигурността на гражданите. Кунева съобщи още, че в момента се готви комплексен план за интеграция на лицата, получили закрила, както и окончателен разчет на средствата, които страната ни ще търси през европейските фондове.