Вие сте тук

ЕС и Швейцария не се споразумяха за имиграцията

Дата на публикуване: 
вторник, 3 Февруари, 2015 - 09:40
Тема: 

Швейцария и ЕС продължават да се разминават сериозно в позициите си по спора за свободата на движение на европейските граждани, заяви в Брюксел президентката на Швейцария Симонета Сомаруга, година след като страната ѝ гласува ограничения на имиграцията, съобщава бТВ.

Изходът на този швейцарски референдум от 9 февруари 2014 г. предизвика дипломатически сблъсък между Швейцария и ЕС, защото съгласно резултатите му страната трябва да въведе квоти за всички имигранти, включително идващите от страни от ЕС, въпреки сключени споразумения между Берн и Брюксел.

Швейцария не е член на ЕС, но е подписала основните правила на блока по отношение на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. Брюксел предупреди, че промяната на едно от тези споразумения поставя всички останали под въпрос.

„Констатирахме, че позициите ни по този въпрос са силно раздалечени, с твърде малко пространство за маневриране”, заяви Сомаруга след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Това бе много труден разговор. Сближаване в позициите ни днес нямаше”, каза Юнкер, но добави, че дискусиите трябва да продължат.

Двете страни са се договорили да водят интензивни консултации по темата и да се срещат редовно за обсъждане на напредъка в търсенето на решение, каза Сомаруга.