Вие сте тук

Номинираният от Андрей Ковачев журналист Христо Христов получи Гражданската награда на Европейския парламент

Дата на публикуване: 
четвъртък, 26 Февруари, 2015 - 12:15

В Европейския парламент се проведе официалната церемония по награждаването на лауреатите на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. Христо Христов, разследващ журналист, номиниран от евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, бе един от удостоените с престижното отличие европейци за своите заслуги към свободата на мисълта и съвестта.

"Много съм признателен на Андрей Ковачев за номинацията и съм радостен че получавам Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 - годината, в която отбелязваме 25 години от падането на комунизма“, заяви Христо Христов, който е специалист в работата с архиви на бившите комунистически тайни служби. Според българския журналист това е признание за важността на темата за Държавна сигурност, декомунизацията, за необходимостта от справедливост за жертвите на комунизма, както и за наследството на тоталитарния режим, чиито сенки все още тегнат над настоящето ни.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, подчерта, че и досега комунистическите престъпления срещу българския народ и българската държавност остават ненаказани. По думите му, затова е необходимо Народното събрание да гласува отпадане на давността за престъпленията на тоталитарния комунистически режим.

"Христо Христов заслужи тази награда с обективната си неуморна работа с архивите на бившите комунистически тайни служби. Благодарение на неговите разследвания и на неговия сайт www.desebg.com голяма част от забранената и добре критата истина за престъпленията на комунизма вижда бял свят", категоричен бе българският евродепутат. Той пожелава на Христо Христов да продължи да прави журналистически разследвания със същата енергия и смелост, както досега. „България има нужда от хора като Христо Христов", заяви още Андрей Ковачев.

Христо Христов е автор на осем документални книги и три филма, разкриващи факти от тоталитарното минало на България. Работи със съдебни архиви за престъпленията на комунизма. Изследването му за убийството на българския дисидент и журналист от БиБиСи Георги Марков в Лондон е издадено и на английски език.