Вие сте тук

ЕС има задължение към имигрантите през Средиземно море

Дата на публикуване: 
четвъртък, 30 Април, 2015 - 10:15

Европейският съюз има дълг да се справи с мигрантския наплив от Средиземно море, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини във Вашингтон, където се срещна с държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщава бТВ.

"Като европейци ние имаме специална отговорност да се опитаме да предотвратяваме подобни драми и да се справим с тази криза", каза шефката на европейската дипломация.

Европейският съюз, Съединените щати и Африканският съюз могат да работят заедно, за да спасяват живота на отчаяни хора, стремящи се към по-добро бъдеще и за да се борят срещу трафикантите, които ги прехвърлят през морето", добави тя.

"Работим заедно за Либия, която е в критичен момент и подлага дипломацията на изпитание", каза Джон Кери.

Държавният секретар на САЩ е признал, че в Европа има различни мнения за санкциите срещу Русия, но разчита, че консенсусът между лидерите на ЕС по този въпрос ще се запази. "Европейският съюз играе изключително важна роля за прилагането на санкционния режим. Той е необходим при оказването на натиск над Русия за изпълнение на Минските споразумения", добави Кери.

Тагове: