Вие сте тук

Ердоган започва агресивна атака срещу опозиционните медии преди парламентарните избори

Дата на публикуване: 
сряда, 3 Юни, 2015 - 16:04

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започна агресивна атака срещу опозиционните медии преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат най-оспорваните от повече от десетилетие, предаде Агенция „Фокус“. Ердоган лично подаде жалба срещу главния редактор на светския вестник „Джумхуриет" и неговия главен редактор Джан Дюндар заради материал на челната страница на изданието, който според вестника доказва, че Турция е изпратила оръжия за въоръжената опозиция в Сирия и предупреждава, че Анкара ще плати „тежка цена“ за това.

Междувременно, след материал в The New York Times, в който се казва, че „черни облаци“ са надвиснали над Турция, Ердоган определи американското издание като „боклук“ и заяви, че традицията му да клевети турските лидери датира още от османския султан Абдулхамид II.

Ердоган, който стана президент миналото лято след повече от десетилетие на поста на премиер, иска чрез парламентарните избори в неделя да въведе президентска система на управление, за която опонентите му се опасяват, че ще доведе до еднолично управление. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е под натиск, а проучванията показват, че може да й наложи да формира коалиция за пръв път, откакто дойде на власт през 2002 г.

В този контекст, публикацията в „Джумхуриет" е „истинска бомба“. Тя обвинява Ердоган, че прикрива пратките на оръжия за въоръжената опозиция в Сирия, сражаваща се срещу режима на Башар Асад.

Прокуратурата започна разследване веднага след като Ердоган подаде жалбата си и поиска две доживотни присъди и 42 години затвор за шпионаж и публикуване на невярна информация за главния редактор на вестника.