Вие сте тук

Гърците отхвърлиха споразумението с ЕС, предстоят нови обсъждания

Дата на публикуване: 
понеделник, 6 Юли, 2015 - 09:12
Тема: 

В отговор на гръцкия референдум лидерите от еврозоната решиха да обсъдят извънредно ситуацията във вторник. 

"Не" на поставените от международните кредитори на Гърция условия за реформи са казали 61,31 процента от участвалите във вчерашния референдум, срещу 38,69 процента, гласували "да". Това сочат окончателните резултати, обявени от гръцкото министерство на вътрешните работи на Гърция.  В гласуването са участвали 62,5 процента от регистрираните избиратели, съобщава БНР.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на върха на 19-те държавни и правителствен ръководители от страните с обща валута. Туск не направи коментар на гръцкото решение на референдума.

Ситуацията стана по-трудна след гръцкия отказ и не е вярно обещанието на премиера Ципрас, че така ще сключи по-добра сделка, каза във видеообръщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц: Обещанието на финансовия министър, че банките ще отворят утре и пари ще има най-късно във вторник, ми се струва много трудно и опасно.

Шулц призова евролидерите да подготвят хуманитарна помощ за страната: Пенсионерите, болните и децата в градините не трябва да плащат цената на драматичната ситуация, до която правителството доведе страната си.

Председателят на Европейския парламент настоя за смислено предложение от страна на управляващите в Атина още следващите часове.

Няма да чакаме инициативите на гръцките власти, заяви обаче шефът на еврогрупата холандецът Йерун Дейселблум. Той нарече резултата от гласуването "злочест за бъдещето на Гърция" и отбеляза, че за възстановяване гръцката икономика трябват тежки мерки и реформите са неизбежни.

Днешният ден ще премине в консултации за председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Освен с останалите 18 демократично избрани лидери от еврозоната, той ще обсъди телеконферентно ситуацията с ръководителя на ЕЦБ Марио Драги. 

Тагове: