Вие сте тук

Постигнато е споразумение за спасяването на Гърция

Дата на публикуване: 
понеделник, 13 Юли, 2015 - 10:15
Тема: 

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск информира, че лидерите на еврозоната са постигнали „единодушно“ съгласие да предоставят трети спасителен пакет за Гърция и да запазят страната във валутния съюз на Общността, съобщава агенция „Фокус”.

„Срещата на върха достигна до единодушно прието съгласие. Всички са готови да използват програмата за Гърция на Европейския механизъм за стабилност, която включва сериозни реформи и финансова подкрепа“, заяви Доналд Туск.

Гърция ще получи нов заем (трета спасителна програма). Обемът на помощта е 82-86 млрд. за три години, обяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БНР.
 
До края на тази седмица гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро държавна гръцка собственост, който ще бъде управляван от надзорен орган. Възможностите са чрез управлението на тези активи да бъдат трупани печалби и от тях да се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства отново да бъдат насочвани към разплащането на задълженията към кредиторите. След произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем да бъде потвърдено и от някои национални парламенти в еврозоната. Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем, поясни председателят на еврозоната Йерун Дейселблум.
 
Междувременно по линия на "мостовото финансиране" на Гърция се предвижда да бъдат предоставени капитали в размер на 7 млрд. евро за държавните нужди през юли, и 5 млрд. евро за август, за да бъдат погасени плащания по облигации от ЕЦБ за юли и август, а също и да бъде изплатен висящият транш към Международния валутен фонд в размер на 1,58 млрд. евро.