Вие сте тук

От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България

Дата на публикуване: 
сряда, 22 Юли, 2015 - 13:27
Тема: 

Проектът „От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България”, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. и изпълняван от Фондация „Център за модернизиране на политики” в партньорство с Фондация „Медийна демокрация”.

Целта е да се разбере каква е чувствителността на нашето общество по отношение на езика на омраза и престъпленията от омраза като цяло и да се намерят работещите механизми за ограничаване на тези престъпления, които се отразяват негативно на всеки български гражданин, пряко или косвено.

Езикът на омразата е широко разпространено явление в българския обществен живот. Близо половината български граждани са се сблъсквали със слово на омразата. Основен негов обект са ромите, българските турци и хомосексуалните. Ескалира и омразата към бежанците. Все по-често се наблюдава тенденция от слово на омразата да се преминава към насилие от омраза. Случаят с пребития възрастен човек в „Борисовата градина”, изнесен публично вчера от медиите, е особено показателен. 

Голяма част от обществото не знае, че използването на език на омразата е престъпление по смисъла на НК.

Основната цел на проекта е да спомогне за ограничаване на публичното разпространение на словото на омразата. Стремежът на екипа е да подпомогне създаването на устойчив механизъм за комуникация между институции, медии и граждани, както и да даде основа за формиране на широка коалиция „АнтиОмраза”.

В момента се провеждат дълбочинни интервюта с представители на малцинствени групи, медии и хора, взимащи решения, които ще допринесат за качествено провеждане на изследванията на медийното поведение и съдържание, както и на дефинирането на ясни параметри и примери за съдържанието на езика на омразата.

В интернет вече е и първата онлайн анкета по проекта:

https://docs.google.com/forms/d/1yUppiQi_XWwzfw_xW-MB17HpuBC2qkEbfZEBWVVkJF8/viewform

Сред активностите са включени правен и сравнителен анализ, меден мониторинг, организиране на дискусии и кръгли маси, създаване на „Индекс на езика на омразата”.

Дейностите по проекта може да следите тук:

http://antihate.europe.bg

https://twitter.com/AntiHateBG

https://www.facebook.com/antihate.bg

https://plus.google.com/117946031623816894126/about

Днес, 22 юли, се отбелязват четири години от трагедията в Норвегия, в която екстремистът Андреш Брайвик взриви бомба в Осло, след което нападна младежки лагер на остров Ютьоя и така отне живота на 77 души.

„Движение за език без омраза”, създадено от Съвета на Европа, предлага 22 юли да бъде обявен за Европейски ден на жертвите на престъпления от омраза.