Вие сте тук

Гърция гласува споразумение за трета спасителна програма

Дата на публикуване: 
четвъртък, 13 Август, 2015 - 11:03
Тема: 

Гръцкият парламент ще гласува споразумението с международните кредитори за третата спасителна програма на страната, съобщи БНТ. Ако то бъде одобрено, Атина ще може да получи международна помощ в размер до 86 милиарда евро.

Гръцките власти се надяват да получат първия транш от средствата преди 20-ти август, когато изтича срокът за погасяване на вноската към Европейската централна банка.

Текстът на споразумението, който е около 400 страници, беше внесен преднаща нощ в парламента и по-късно публикуван онлайн. Атина се бори за това споразумението за спасителната програма да влезе в сила до 20 август. Страната се надява до тази дата да получи първия транш и да плати дълга си от 3,2 милиарда евро към Европейската централна банка.

На всички депутати от СИРИЗА, които са в летен отпуск, са били изпратени писма и СМС-и незабавно да се върнат в Атина, за да участват в гласуването. След като то бъде ратифицирано от гръцкия парламент, трябва да бъде обсъдено и от финансовите министри от еврозоната. Тяхната среща за обсъждане на споразумението предстои още утре.

В телефонен разговор с Ципрас вчера германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че Германия е “по-скоро скептична” за сделката. Тя е предложила мостово финансиране вместо постигане на пълно споразумение, което според канцлера изисква по-подробна дискусия.