Вие сте тук

Кристалина Георгиева: Необходима е реформа на системата за хуманитарна помощ

Дата на публикуване: 
петък, 16 Октомври, 2015 - 10:20

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова за реформа на системата за хуманитарна помощ в интервю за швейцарския всекидневник „Тан“, цитирано от БНР.

Георгиева подчертава, че системата за финансиране на хуманитарните операции е на ръба на банкрута. По думите ѝ страните никога не са били по-щедри, но и никога не е имало по-голяма нужда от финансиране на хуманитарни операции. Еврокомисията е увеличила повече от два пъти помощта си за бежанците, която ще достигне 9,2 милиарда евро за 2015 и 2016 година. 

Климатичните промени причиняват все повече и повече катастрофи и бежански потоци. Преди 20 години имахме една голяма хуманитарна криза наведнъж. В момента трябва да се справяме с четири едновременни кризи от най-високото равнище, посочва Георгиева: в Сирия, в Ирак, в Йемен и в Южен Судан. Успяваме да съберем средства, когато избухне нов конфликт, но проблемът е с финансирането на хуманитарна помощ при проточилите се кризи или за предотвратяването им, допълва тя.

„Необходимо е да се помага на бежанците, но не трябва да се забравя и помощта за страните, които ги приемат. В противен случай неприязънта към бежанците се засилва“, предупреждава Георгиева.

Трябва да се засили и помощта за развитието, а развиващите се страни трябва да станат редовни вносители – особено тези от мюсюлманския свят. Ако един процент от милостинята, един от петте стълба на исляма, служеше за хуманитарна помощ, това щяха да са 6 милиарда долара годишно, посочва Георгиева.

Кризата с бежанците показва, че ЕС и Турция са взаимозависими. Но в замяна на усилията си турците искат да предоговорят отношенията си с Европа, подчертава българският еврокомисар.