Вие сте тук

Ева Паунова: Надяваме се, че Великобритания искрено иска споразумение с ЕС

Дата на публикуване: 
четвъртък, 4 Февруари, 2016 - 11:22

"Надяваме се, че Великобритания искрено иска споразумение с ЕС и ще се стреми да го постигнем", заяви българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Ева Паунова за британския телевизионен канал БиБиСи в неговото сутрешно предаване Breakfast. "Не сме сигурни, че евроскептиците във вашата страна напълно разбират важността на преговорите, като се има предвид, че 7-те най-големи търговски партньори нa Кралството са от ЕС". 

"В предложението за споразумение, което беше огласено от Доналд Туск на 2 февруари, има неща, които можем да приемем, но има и такива, които много трудно бихме могли. За нас например, свободното движение на хора е един от основните принципи на ЕС и той не трябва да бъде потъпкван", подчерта г-жа Паунова. Според нея ограничаването на движението на работната ръка, което е насочено основно срещу граждани от Централна и Източна Европа, може да нанесе втори тежък удар по вътрешния пазар след връщането на някои от вътрешните граници в Европа, който може да се окаже фатален. "А това е елементът от ЕС, който всъщност Великобритания цени най-много. Отношението в Европа към предложеното са силно поляризирани и тяхното одобрение няма да е толкова лесно", заяви тя.

„Аз, както и повечето мои колеги в ЕП, не можем да си представим ЕС без Великобритания, защото това ще нанесе сериозни поражения и на двете страни. Затова се надяваме, че ще се стигне да компромисен вариант, който ще спечели доверието на британците на предстоящия референдум през лятото и те ще останат част от европейското семейство“, каза в заключение Ева Паунова.