Вие сте тук

Шефът на австрийска банка подаде оставка след разкритията "Панамски досиета"

Дата на публикуване: 
петък, 8 Април, 2016 - 12:34
Тема: 

Австрийските медии, цитирани от БНТ, съобщиха за оставката на Михаел Грамер, председател на управителния съвет на провинциалната банка" Хипо Форарлберг". Банката се появи в разкритията на разследващите журналисти, получили световна известност като аферата "Панамски досиета".

Както подчерта в изявление Грамер, това не е признаване на вина, а лично решение, обмисляно отдавна. Той добави, че е убеден в законността на сделките, извършени от поверената му банка.

В офшорните транзакции винаги е било ясно кой стои зад сумите. "Той е олигарх, богат руснак", коментира Грамер обвинението от "Панамските досиета" ,че е работил с руския милиардер Генадий Тимченко. Но постоянно са били правени разследвания на неговата личност и не е било откривано нищо подозрително.

"Той е търговец на природни ресурси, който е забогатял от търговия с нефт и природен газ. Не смятахме за нещо лошо да имаме богат руски клиент", е мнението на Грамер. Банкерът е в управителния съвет на "Хипо Форарлберг" от 2004 година, председателството му поема от 2012 година.