Вие сте тук

Подготовка за Българското председателство на ЕС 2018 г. – откъс от стенограма от заседанието на МС на 8 юни 2016

Дата на публикуване: 
петък, 10 Юни, 2016 - 16:09

Портал ЕВРОПА препечатва откъс на стенограмата от проведеното на 8 юни заседание на Министерски съвет. Точката е 31: Проект на Решение за приемане на отчет за изпълнението на Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. за периода февруари – април 2016 г.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин министър-председател, колеги, председателството вече е съвсем близо. Тази сутрин с министър Горанов се разбрахме за неговия Съвет 2018 година – ЕКОФИН, и към него един неформален съвет, който се прави с АСЕАН. Казвам ви го, защото изглежда далечно – 2018 година, но ние вече планираме събитие по събитие. Министър Павлова има планирани събития. Повечето от колегите вече са заявили какво се случва в тези шест месеца. Но ние имаме отчетлива нужда да си кажем какво върви, какво не върви и до къде сме стигнали.

Най-напред, моля ви, до 10 юни да ми дадете политически тежки и отговорни фигури, които да участват в щаба на председателството, който е политическият орган. Това е много важно, за да можем веднага да се съберем и да вземем политически решения за нашето председателство, които след това да представим на Министерския съвет.

По самия план искам да кажа, че е добре, че имаме разработване на интернет базиран портал за екипа на председателството. Но аз сега няма да говоря толкова за свършената работа, а ще акцентирам на това, което мен ме притеснява със забавени срокове.

Най-напред, чакам от моите добри приятели и колеги от Министерството на външните работи да подадат шефовете на работни групи. Знам, че при тях е тежко, чуваме се с тях и се виждаме всеки ден, те имат ротация и затова им е трудно да дадат отсега имената, но аз бих искала хората от министерствата да бъдат ясни, за да могат да тръгнат по стажове или тези от Министерство на външните работи, които са изкарали стажове, да съм сигурна, че по време на председателството ще са заедно с нас, а не да отидат в страна, която е извън Европейския съюз. Така че това е много важно.

Първият модул по обучение започва септември и тук трябва да кажем, че имахме една неяснота, която ни забави, защото сега ще трябва да направим обществена поръчка, а нагласата на работната група беше, че ще може да мине без обществена поръчка, защото имаме междудържавно споразумение с Европейската комисия. Не, не се оказа така, така че отиваме на обществена поръчка. Тя ще бъде с избран победител до края на годината, но до тогава ние ще минем с отделни лектори, за да се мобилизира администрацията.

Искам тук да кажа на всички, и на Вас, господин премиер – председателството не е само таблици, председателството е състояние на духа. Ако ние нямаме това състояние на духа и не знаем, че трябва да си гоним всеки ден задачите и да си го представяме буквално как ще изглежда, няма да е достатъчно ефективно.

Имаме 209 служители от екипа, за които сме предвидили стажове в други страни. Това са стажове по за седмица-две, но това ни пести много време за в бъдеще. Присъствието на хора от министерството в Постоянното представителство – много важно. Знам, че ще искате увеличаване на бройката. Колкото се може по-бързо да кажем с колко и да подготвим заедно с нашия постоянен представител там как ще изглежда, включително и като стаи дали ще имаме нужда, старата ни мисия е свободна, тя не е отдадена под наем, ако няма да ни стига място – да знаем, да я окомплектоваме сега.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще ви стигнат. Толкова народ не си мислете, че ще командироваме там. Ще стигнат, имате големи ресурси и възможности. И хората са подготвени, от 10 години участват. Малко по-скромно в организацията и планирането на пари.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Уверявам Ви, че сме съвсем скромни в организацията и това се разбира от всички колеги. Просто има министерства, като например Министерство на вътрешните работи, където (те имат двама души) не могат да покриват броя на работните групи, които по едно и също време ще имат заседания. Така че, това трябва просто физически да знаем.

Искам да кажа няколко думи за НДК. Там имаме реално забавен график и аз се притеснявам и за срока, и за качеството. И министър Павлова, и министър Дончев са много силно въвлечени в тази подготовка, но, примерно, искам да ви запозная с факта, че имаме наличие на наематели в планираните да бъдат ползвани от председателството помещения, което означава, че НДК ще им прекрати договора, но кой ще плати неустойките? Това е открит проблем. Да не отварям думата сега за самите ремонти на НДК. От вчера ни е представена документацията за ремонта на НДК, а трябваше доста по-отдавна да сме готови вече. Но пак ще кажа, че министър Павлова и принципалът на дружеството в лицето на вицепремиера Дончев направиха възможното.

Ще Ви държа информиран и Вас лично, господин премиер, и колегите, защото без тези помещения не можем да продължим.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.

Приемаме точка 31.