Вие сте тук

Швейцарското издание Нойе Цюрихе Цайтунг: Кристалина Геогриева строи мостове между Източна и Западна Европа

Дата на публикуване: 
понеделник, 20 Юни, 2016 - 13:47

Комисарят с най-висок ранг от Източна Европа съдейства за по-доброто разбиране между старите и новите страни членки на съюза по отношение на бежанската криза, съобщава пресслужбата на ЕК.

“На Изток тя призовава за разбиране спрямо старите страни членки на ЕС: „Те ни казват: Нуждаем се от вашата помощ. Къде сте?“ На Запад тя предупреждава, че историческият опит на Източна Европа не трябва да бъде подценяван: „Ние не сме се сблъсквали с етническо разнообразие. Зад желязната завеса не можехме да видим света и светът не идваше при нас.” пише едно от най-престижните немскоезични издания, Нойе Цюрихе Цайтунг, в портрет на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Така “тя работи за преодоляване на пропастта, задълбочила се след финансовата криза, между източните и западните части на Европа” и “изгражда мостове,” се казва още в публикацията.

Авторът Никлаус Нушплигер допълва, че Кристалина Геогриева играе ключова роля в това да се намерят допълнителни средства в европейския бюджет, за да се финансират политиките за справяне в бежанската криза.

Европейската комисия увеличава средствата, насочени в тази посока за 2015 и 2016 г., от 4.5 на над 10 милиарда евро.

Изданието определя Кристалина Геогриева като енергична и решителна жена, която работи за гъвкав и ефективен Европейски съюз, без излишна бюрокрация.

“В бъдеще ЕС трябва по-скоро да определя само целите вместо да чертае точния процес за тяхното постигане,” казва Кристалина Георгиева в разговор с автора на материала.

Изданието говори и за почитта, която българският еврокомисар отдава на българските традиции и култува.

“Тя е гражданин на света и на Европа, но остава силно привързана към корените си,” казва Нойе Цюрихер Цайтунг. И припомня, че всяка година Кристалина Георгиева “облича народна носия и организира българско хоро на „Гран плас“, централния площад в Брюксел.

Пълният текст на портрета на Кристалина Георгиева можете да прочетете тук: http://www.nzz.ch/international/europa/georgieva-al-bl-fehlt-ld.89617