Вие сте тук

Второто предварително гласуване за генерален секретар на ООН ще се състои на 5 август

Дата на публикуване: 
сряда, 27 Юли, 2016 - 09:34
Тема: 

Второто предварително гласуване в рамките на процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН ще се състои в Съвета за сигурност на 5 август, съобщи неговият председател, японския дипломат Коро Бешо, цитиран от ТАСС, съобщава БТА.

Първият кръг на изборите беше на 21 юли при закрити врата. Според дипломатически източници, цитирани от агенцията, най-голяма подкрепа тогава е получил бившият премиер на Португалия и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш, следван от експрезидента на Словения Данило Тюрк. На трета позиция е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която го поделя с още двама от претендентите.

Най-лош беше резултатът за бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич, против която са гласували 11 страни. Предполага се, че кандидатите, които имат най-слаба подкрепа, сами ще се оттеглят от състезанието.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който в момента се заема от южнокорееца Бан Ки-мун, ще бъде вакантен от 1 януари. Възможно е името на неговия приемник да стане известно още през октомври, посочва ТАСС.