Вие сте тук

Меркел не вижда основание санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат отменени

Дата на публикуване: 
петък, 19 Август, 2016 - 12:42
Тема: 

Няма основание санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат отменени, тъй като Москва не е изпълнила всичките си ангажименти по силата на мирния план от Минск. Това заяви в публикувано днес интервю германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, съобщи БТА.

Тя каза пред медийната група "Редакционснецверк Дойчланд", че Русия е предизвикала голяма криза, като е анексирала Крим, както и с подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна.

"Европа трябваше да реагира на това нарушение на основни принципи", заяви Меркел.

Германският канцлер посочи още, че тя и френският президент Франсоа Оланд работят "с всички сили" да накарат Украйна и Русия да прилагат споразумението за спиране на огъня от Минск въпреки всички трудности.

"Това е и си остава критерий за бъдещето на санкциите", каза Меркел.

В рамките на ЕС през юни беше постигнато споразумение за продължаване на санкциите в енергийния, финансовия и отбранителния сектор срещу Русия заради конфликта в Украйна до края на януари 2017 г.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и други водещи социалдемократи, по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, възприеха по-помирителен тон, като заявиха, че ЕС трябва постепенно да отмени санкциите срещу Русия, ако има напредък в мирния процес.