Вие сте тук

Юлиана Николова: ЕК е уморена и отегчена от мониторинговите доклади

Дата на публикуване: 
четвъртък, 26 Януари, 2017 - 11:06

Вчера беше публикуван редовният доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. Този доклад е по-особен, защото обхваща десетте години действие на механизма и обобщава свършеното и несвършеното за целия период.

А оценката на българските граждани е красноречива. Според „Евробарометър“ – 72% от българите смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи да действа. Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (97%), организираната престъпност (96%) и недостатъците в съдебната система (94%).

Юлиана Николова – експерт по европейски политики, бе гост в студиото на телевизия Би Ай и коментира последния мониторингов доклад за 10 години членство на България в ЕС.

„Комисията за първи път предлага възможност на България и Румъния да излязат от механизма по нов начин. Сега ЕК казва: „Ние сме направили 17 на брой препоръки, ще ги затваряме една по една“, което е доста по-облекчена процедура“.

„Първият показател беше промяна на Конституцията с оглед по-голяма независимост. Ние я променихме даже два пъти, но всеки път проверките показваха, че независимостта все още не е постигната“, обясни експертът.

„На мен ми се струва, че комисията вече е уморена и отегчена от този доклад“, смята Николова.

„Имаме две препоръки, които крият големия проблем – изпълнение на препоръките от доклада на прокурорите. По отношение на прокурорите, имаме решение на главния прокурор, който е написал становището си. Главният прокурор каза, че експертите прокурори са заключили, че проблемът не е само на прокуратурата. Той е прав, че някои от препоръките изискват дори конституционни промени и голяма ангажираност на законодателната власт“, посочи Юлиана Николова.

„Трябва да погледнем всичко, което ни се препоръчва и да направим оценка кога и какво да направим реалистично, а не фаталистично. За някои от стъпките, за които се иска промяна в Конституцията, трябва да се направи оценка за резултатите“, добави експертът.

„Разковничето е в почтеността на държавното управление“, е на мнение експертът и добави, че проблемът е качеството на законодателния процес и нежеланието на част от законодателите да се вслушат във всички мнения.

Според нея трябва да се гледа в дългосрочен план. Другата препоръка е по отношение на делата в Европейския съд за правата на човека, по които България има много нарушения. „Главният прокурор е направил един доклад с пропуски, които трябва да изпълним, за да се избегнат тези грешки“, припомни Николова.

Тя предполага, че е по-вероятно Румъния да излезе от този механизъм за наблюдение преди нас. „Разликата в заключението на ЕК за България и Румъния е видимо“, обясни експертът.