Вие сте тук

ВАС: На 26 март трябва да има машинно гласуване във всяка секция

Дата на публикуване: 
сряда, 1 Февруари, 2017 - 12:07

ВАС отмени решението на ЦИК това да става само в 500 изборни секции

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Решението на съда е окончателно, коментира БТВ. Така на 26 март във всяка от 12-те хиляди изборни секции трябва да има освен бюлетини, и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на новата политическа формация „Нова република”, а заради ограничаването на машините само до 500 секции бивши депутати поискаха оставката на Централната избирателна комисия (ЦИК). Машинното гласуване е бързо – резултатите се „броят” в реално време, обективно и наистина тайно.

Досега у нас то е прилагано четири пъти, като последните два пъти не беше експериментално, а напълно функциониращо.

На последните избори машинно можеше да се гласува в 300 секции. 23% от избирателите, които разполагаха с тази възможност, се възползваха от нея.

Проблемът към момента е, че е много трудно, а може би и невъзможно, за краткия срок до изборите – на 26 март, да се осигурят толкова много машини за гласуване. До момента техниката се вземаше под наем. Наемът, транспортът, поддръжката, софтуерът и логистиката на една машина за гласуване струваха по 1500 лв.

След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда, коментира говорителят ѝ Цветозар Томов.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност, посочи Томов, цитиран от БТА. По думите му има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно – като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, подчерта говорителят Томов.