Вие сте тук

Огнян Герджиков: България няма да излъчва еврокомисар засега

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Февруари, 2017 - 13:19

Засега няма да се излъчва еврокомисар, но в един следващ момент може да се излъчи. Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков в отговор на журналистически въпрос дали има консенсус между него и президента дали редовно или служебно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар, предаде БТА.

На уточняващ въпрос в какъв следващ момент може да се излъчи еврокомисар, премиерът Герджиков отговори, че това зависи от обстоятелствата. "Към днешна дата няма да се излъчи, но в следващ момент може да се излъчи", заяви министър-председателят.

Колкото повече се бавим с излъчването на новия български еврокомисар, толкова по-зле. Това заяви пред журналисти президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, попитан дали служебно или редовно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар.

Ние нямаме "стъпка" в Европейската комисия в момента, но и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца, заяви Паси. По думите му "без очи и уши в ЕК, много трудно се прави всичко това". Ако беше преди една година, щях да дам друг отговор, но сега отговорът ми е, че трябва да се бърза с еврокомисаря, коментира Паси.

Попитан каква фигура трябва да заеме поста на българския еврокомисар - дали да е комромисна, и дали това може да е и неговата съпруга Гергана Паси, Соломон Паси каза, че "тя няма интерес към тази позиция и ние имаме други служебни планове".

Соломон Паси заяви в отговор на въпрос, че с него не е говорено за поста на българския еврокомисар. Отново попитан какъв трябва да е новия ни еврокомисар - дали да е партийна фигура или да е човек с опит, Паси отговори, че не е мислил по този въпрос, но отбеляза, че в България през последните 27 години се създаде експертна среда и има много качествени експерти. "Сигурен съм, че България може да предложи великолепен комисар, който да бъде приемлив както за българската политическа среда, така и в Брюксел", коментира Соломон Паси.

На въпрос, че се е появило името на Меглена Кунева като възможен бъдещ български еврокомисар, Паси отговори, че "тя беше отличен комисар и би била отличен комисар, но дали е кандидат, дали е реалистичен кандидат не мога да отговоря". Не участвам в кадруването в държавата в момента, заяви Соломон Паси.