Вие сте тук

Партията на холандския премиер Марк Рюте печели изборите за трети пореден път

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Март, 2017 - 10:42

По всичко личи, че нашата партия за трети пореден път ще бъде най-голямата в Холандия, каза щастливият премиер Марк Рюте пред свои привърженици, събрали се в Хага да празнуват победата й, предаде Ройтерс.

„Това е вечер, в която Холандия - след Брекзита и след американските избори, каза „стоп“ на популизма от погрешен вид“, посочи Рюте, цитиран от БТА.

При преброени около 75 на сто от гласовете неговата Партия на свободата и демокрацията се очертава да има 32 места в 150-местния холандски парламент. Това е с 9 по-малко, отколкото в предишния, но въпреки това се смята за много добър резултат на фона на предварителните прогнози, сочещи равенство между партията на премиера и Партията на свободата (ПС) на крайнодесния Герт Вилдерс.

Според досега преброените гласове ПС ще има 19 места, колкото и християндемократите.

„Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред“, каза още премиерът Рюте.

Съставянето на управляваща коалиция обаче ще бъде сложно, защото парламентът е силно раздробен и за целта ще са нужни поне 4 партии. Проблемът за Рюте се усложнява и от това, че главният му досегашен коалиционен партньор - Партията на труда, се срина. Тя ще има само 9 места в новия парламент, срещу 38 в предишния. Лидерът й Лодевик Асхер изрази дълбокото си разочарование от този резултат. „Ние управлявахме страната и я изведохме от кризата, но не можахме да убедим избирателите“, каза той.

Оставането на Партията на труда в бъдещата коалиция е една от главните интриги след изборите. За най-вероятно се смята сътрудничеството на партията на Рюте с християндемократите и леволибералната партия „Демократи-66“, която ще има 18 или 19 места.

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента (с 9 места), е неговата го повишава (с 4 места). „От тази гледна точка аз съм победител“, каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. „Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството“, отбеляза Вилдерс.

Според наблюдателите шансовете ПС да влезе в управляваща коалиция са минимални, защото всички големи политически сили вече обявиха, че не желаят да сътрудничат с крайнодесните.