Вие сте тук

Премиерът Борисов информира Европейската комисия за номинацията на Мария Габриел за еврокомисар от България

Дата на публикуване: 
сряда, 10 Май, 2017 - 11:51

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Мария Габриел каза пред журналисти, цитирана от БНТ:
"Най-напред искам да изразя своята благодарност за номинацията на българското правителство, българския министър-председател Бойко Борисов. За мен тази номинация е израз на доверие и междувременно отговорност. Доверие - в натрупания от мен досега опит чрез външнополитическата и парламентарната дейност. И отговорност да приложа този опит в полза на България. Отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Така че всички заедно да продължим да допринасяме за този единен, толкова важен за нас ЕС."