Вие сте тук

Юлиана Николова: Няма практика комисари, които са повече от един мандат в ЕК, да заемат едни и същи ресори

Дата на публикуване: 
понеделник, 26 Август, 2019 - 09:50

"Излизат много публикации на базирани в Брюксел медии, които разказват, че кипи усърден труд в ЕК и хора, служители в Комисията, предлагат на Урсула фон дер Лайен нова структура, нови идеи. След това трябва комисарите, които са предложени от държавите, да запълнят с компетентност тези нови сектори и нови сфери". Това каза пред БНР Юлиана Николова - директорът на портал „Европа“ и фондация „Център за модернизиране на политики“. 

Според нея най-важна е компетентността на предложения комисар. Тя припомни, че днес е последният срок за подаване на номинации за еврокомисари.

"Когато на масата на президента на Комисията има вече очертани политиките, които ще отговарят на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за кандидатите, които са дали правителствата, ще се види къде тяхната компетентност съответства най-добре на политиката, която Фон дер Лайен иска да следва, за да може тя да ги предложи след това на парламента те да бъдат изпитани по тази обща компетентност", коментира Николова в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Вероятно ще бъде утвърден многомилиарден фонд за стимулиране на големите европейски технологични гиганти, уточни тя. Новият фонд ще се нарича Фонд за бъдещето на Европа и ще е по-различен от досегашния фонд по плана Юнкер. 

Цялото интервю може да чуете тук