Вие сте тук

Испания и Мароко изнасят своя модел за антитерористично сътрудничество

Дата на публикуване: 
понеделник, 4 Април, 2016 - 13:26

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи, Хосе Фернандес Диас, и мароканският му колега, Мохамед Хасад, се ангажираха да оптимизират работата си в региона на Сахел.

Срещата, която се състоя на 29-ти март между испанския министър на вътрешните работи, Хосе Фернандес Диас, и неговият марокански колега, Мохамад Хасад, приключи с подписването на декларация за намерение за експортиране на модела за сътрудничество между Испания и Мароко по отношение на антитероризма в страните от целия средиземноморски басейн и Сахел (Мали, Алжир, Сенегал, Мавритания…).

Сътрудническата дейност между двете страни е била и продължава да бъде ключова в борбата срещу ислямския тероризъм. От 2014 година двете страни са провели съвместно общо осем антиджихадистки операции, седем от които с участието на Националната полиция и една с Гражданската Гвардия. В резултат са били задържани 23-ма души в Испания и 41 в Мароко. Тези успехи се основават на динамичността на работата, включваща например съвменсти екипи от испански и марокански полицаи - като тези, които вече оперират в Танджер и Алхесирас; съвместни морски патрули; смесени екипи за разследване; общи операции, базиращи се на обмяната на информация и полицейска подготовка.

Успехът на подобни практики води двете правителства до мисълта, че е необходимо те да бъдат спешно адаптирани за региона на Сахел, тъй като, от гледна точка на сигурността, той представлява неразделна част от средиземноморския басейн. Там се наблюдава една непрекъсната ситуация на нестабилност, от която съумяват да се възползват различните терористични фракции и престъпни организации, представляващи реална заплаха за региона.

На срещата между двете делегации, която бе насрочена преди да се случат атентатите в Брюксел на 22-ри март, се даде приоритет на борбата срещу джихадизма. Мароканският министър бе придружен от генералния директор на Национална сигурност и териториален надзор на Мароко, Абделатиф Хаммоуши, който играе ключова роля в отношенията с Испания и Франция в тази област, като освен това се ползва с абсолютното доверие на крал Мохамед Шести. След като преди време бе призован от френския съд по дело за тормоз, през януари миналата година правителството на Франсоа Оланд му вручи титлата „Рицар на Легиона на честта“ с цел да излгади отношенията си с него.

Сътрудничеството с Мароко е един от основните стълбове, на които се изгражда световната борба с тероризма. Испания се старае да поддържа и укрепва тези отношения вече повече от десетилетие, извършвайки ежедневен обмен на информация със своята съседка и работейки по провеждането на съвместни операции за разбиване на джихадистки клетки и предотвратяване на наемането на бойци.

Двете делегации изразиха своето голямо задоволство от ефективността и резултатите, постигнати на оперативно ниво между двете страни, най-вече що се отнася до борбата срещу тероризма и организираната престъпност. Освен това, бяха обсъдени и други въпроси, като контрола и борбата срещу нелегалната имиграция, полицейското сътрудничество и преминаването през протока.

По отношение на наркотрафика, страните направиха преглед на ефективността на предприетите мерки, които са довели до значително намаляване на трафика на дрога, посредством използването на леки самолети в района на Гибралтарския проток.

Във връзка с миграционните потоци, двете страни, осъзнаващи мащабността на проблема, потвърдиха решимостта си да си съдействат за разработването на цялостен подход, предвиждащ хуманитарност, сигурност и развитие.

Материалът е изготвен от нашия стажант Александра Стефанова по El Pais.