Вие сте тук

Посланик Стоидис представи приоритетите на гръцкото председателство пред студенти

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Януари, 2014 - 15:36
Дата на събитието: 
вторник, 21 Януари, 2014 - 11:00

Посланикът на Република Гърция в България Димостенис Стоидис представи приоритетите на ротационното гръцко председателство на ЕС пред студенти от Софийския университет в дискусия, организирана от Европейския институт и центъра Европа директно.

Посланикът коментира, че заради икономическите трудности на Гърция, председателството трябва да е много ефикасно в представянето на европейския дневен ред. С гръцкото председателство завършва работата на триото председатели – Ирландия, Литва и Гърция, които следват съвместна програма.

Главният приоритет за Атина е растежа и борбата с младежката безработица, която в Гърция и други страни от ЕС надхвърля 25%.

Втори приоритет е интеграцията на еврозоната и засилването на банковия съюз.

Третият приоритет е имиграцията. Тук посланикът посочи добрата съвместна работа с България и общата позиция, че трябва да се осъществи европейска солидарност по въпроса за бежанците и нелегалните имигранти.

Сред основните предизвикателства пред Гърция ще са и предстоящите през май избори за Европейски парламент. Според Н. пр. Стоидис, Европа трябва да представи конкретни ползи от членството в ЕС и да даде оптимистичен тон в изборите.

Посланик Стоидис отговори на въпроси на студентите относно конкретната работа по въпросите за младежката безработица и посочи, че ЕС ще отпусне 6 млрд. евро за най-засегнатите райони.

По темата за изборите той коментира, че новите крайнолеви и десни партии печелят симпатии с антиевропейската си реторика, но не предлагат работещи алтернативи и нямат реален управленски опит, с който да подкрепят говоренето си.

Той отново коментира близките позиции между България и Гърция за нуждата от европейска солидарност за бежанците и имигрантите.