Вие сте тук

Българските евродепутати: Ева Паунова

Дата на публикуване: 
вторник, 5 Август, 2014 - 10:26

Портал ЕВРОПА продължава своята работа по популяризирането на ролята на Европейския парламент в ежедневието на европейските граждани. За нас е особено важно да представяме работата на българските евродепутати обективно.

 

По случай началото на новия мандат искаме да представим 17-те депутати на ЕП от България чрез кратък, еднакъв за всички, въпросник.

 

Отговори на нашите въпроси даде и евродепутатът Ева Паунова (ЕНП-ГЕРБ). Ето и нейните отговори:

Моля, представете се в 140 знака.

В Европейския парламент съм от пет години. Преди това съм работила в Рим, Сидни и София. Завършила съм американския университет „Джон Кабот“ в Рим и съм специализирала в Харвард.

Към коя парламентарна група ще се присъедините в ЕП за мандата 2014 – 2019?

Аз съм най-младият евродепутат от групата на Европейската Народна Партия – най-голямото политическо семейство в Европейския Съюз.

 

Кое е общото между Вашата българска политическа платформа и тази, към която се присъединявате в ЕП?

ГЕРБ е дясно-центристка партия и като такава нейната позиция върху политическия спектрум съвпада с тази на ЕНП. Но още по-важно: ние споделяме ценностите и основните приоритети на Европейската Народна Партия. Нашите политики се основават върху принципите за свободна конкуренция, за възможности за развитие на бизнеса и икономическа стабилност като най-добрата социална политика. Мотото на една от кампаниите на ЕНП за тези европейски избори беше  „Вярваме в хората!” – мото, което се отнася и за философията на ПП ГЕРБ. За това хората ни гласуваха своето доверие – защото ние работим с тях и за тях.

В коя област мислите, че ще сте най-полезни?

Аз имам три приоритета за своя мандат като евродепутат, по които вече съм започнала работа:

За мен е важно да има качествено и достъпно образование за всички, защото смятам, че това е основна предпоставка за справянето с демографската криза, пред която нашата страна и Европа са изправени. България трябва бъде в позицията да предостави възможности за своите млади хора, което да ги накара да останат у нас.

За да могат тези хора да се развиват, на България й трябва проспериращ бизнес – поради което моят втори приоритет е подпомагането на малките и средни предприятия и създаване на благоприятна среда за предприемачеството. Работата ми в  Комисията по икономически и парични въпроси ще бъде съсредоточена върху това.

На трето, но не на последно място, ще работя за финализирането на единния цифров пазар и развитието на дигиталната икономика, като член на  Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. По-конкретно, ще се боря за подобряване на мобилността и конкурентноспособността в рамките на ЕЦП, реформи в законодателството за защита на данните, правото на конкуренция и авторските права. Моя цел е дори и в най-отдалечените селища в България да има бърз и качествен достъп до интернет и информация.

В кои комисии и делегации на ЕП бихте искали да се присъедините?

Член съм в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП, за които вече съм работила през последните пет години. Също така съм член на Делегацията за връзки с Китайската народна република и на Делегацията за връзки с Америка. Смятам, че досегашния ми опит в тези комисии, както и в делегацията за връзки с Китай, ще се окаже особено полезен за дейностите ми като евродепутат през следващите пет години.

Кое е основното предизвикателство пред Европейския съюз?

Предизвикателствата пред Европейския Съюз са много – справяне с последствията от икономическата и финансовата криза, осигуряване на икономически растеж и социална стабилност, постигане на по-голяма енергийна независимост и създаване на младежка заетост. Въпреки това смятам, че основното, което ЕС трябва да постигне, е да си възвърне пълното доверие на европейските граждани. На тези европейски избори наблюдавахме ръст в избирателната активност, но е необходимо интересът на европейските граждани към Съюза трябва да бъде повишен. ЕС има реално значение за живота на всеки един от нас и за това е важно да работим заедно за постигане на европейските цели и приоритети. Ако ние повярваме в Европейския Съюз, ако се възползваме от своите права и спазваме своите задължения, ако солидарността и интеграцията се превърнат в основни принципи, ние ще можем да се справим успешно с предизивикателствата, с които тепърва ще се сблъскваме.

Кое е основното предизвикателство пред членството на България в ЕС?

Изключително важно е България отново да спечели доверието на нашите европейски партньори. Ако това не се случи, ние рискуваме да останем в периферията на Европа – не само от гледна точка на социалната интеграция, но и по отношение да икономическото ни развитие. По времето на управлението на ГЕРБ, България беше давана за пример в някои сфери. Правителството на ГЕРБ спазваше стриктна фискална политика и нисък бюджетен дефицит, дори в най-трудните моменти от икономическата криза.

Също така бяха усвоени в пъти повече европейски средства, отколкото предходното правителство - което се усети у нас, но и допринесе за позитивния имидж на България в чужбина. Тази тенденция обаче не се запази през последната година. Редица основни оперативни програми са спряни или са пред спиране, а някои реформи, като например измененията на закона за енергетиката с цел заобикаляне на европейски правила, силно орониха нашата репутация. Ако искаме България напълно да се възползва от своето членство в ЕС, това трябва да се промени.

По какъв начин смятате да общувате със своите избиратели?

Информация за моята дейност е предоставена на интернет страницата ми: www.evapaunova.eu, както и на страницата ми във фейсбук. В бъдеще смятам да публикувам кратки периодични информационни бюлетини относно дейността ми, които да са написани на лесно достъпен език. Всеки може да се свърже с мен и по чрез писмо, електронна поща, телефон, както и

Чрез социалните мрежи. Освен на моята интернет страница данните ми за контакт можете да намерите на интернет страницата на Европейския парламент.

Ако изберете социалните мрежи: кои и как могат да се свържат с

Вас гражданите?

Активна съм във Facebook, twitter и Google+. Профилите ми в  тези медии са достъпни за всички.

Кое е нещото, с което бихте искали да се похвалите в края на мандата?

Бих желала да наблюдаваме осезаем прогрес по моите приоритети: осигуряване на качествено и достъпно образование, подпомагане на бизнеса и развитие на единния цифров пазар. Като най-млад евродепутат от групана на ЕНП ще работя с и за младите и за тяхната успешна реализация.

Също така се надявам да съм довела ЕС малко по-близо до гражданите. Иска ми се всеки един българин, независимо къде се намира и с какво се занимава, да разбира функциите на европейските институции и да знае как Съюзът може да му е от полза. Но най-вече ми се иска да видя една модерна, просперираща България, равнопоставена членка на ЕС.