Вие сте тук

Българските евродепутати: Ангел Джамбазки

Дата на публикуване: 
вторник, 2 Септември, 2014 - 11:24

Сигурността е предизвикателство пред ЕС

Портал ЕВРОПА продължава с представянето на българските евродепутати. Днес е ред на Ангел Джамбазки:

1.           Моля, представете се в 140 знака.

Убеден български националист. На 35 г., родом от София. Завърших „Право“ в Софийския университет. От 2009 г. съм зам.-председател на ВМРО – БНД. Два пъти бях избиран за общински съветник в София.

2.           Към коя парламентарна група се присъединихте в ЕП за мандата 2014 – 2019?

Станах част от групата на консерваторите и реформистите. В последствие бях избран за член на постоянната комисия по култура и образование на ЕП. Участвам в работата и на още три комисии – по външни работи, отбрана и сигурност и на правната комисия.

3.           Кое е общото между Вашата българска политическа платформа и тази, към която се присъединявате в ЕП?

На първо място, стимулирането на малкия и средния бизнес в държавите-членки, което ще осигури стабилен социален статус на живеещите в тях граждани.

От друга страна, групата на консерваторите и реформистите е против тоталната централизация и федерализация на ЕС, т.е. Европейската комисия и Европейският парламент да регулират само основен кръг от отношения, а останалото да бъде в правомощията на националните парламенти и правителства.

4.           В коя област мислите, че ще сте най-полезен?

Аз съм представител на 120-годишната организация ВМРО, която от създаването си е посветила дейността на обединението и благополучието на българския народ. Една от битките ни е защита правата на българите в Македония и Западните покрайнини, днешна Сърбия. И двете държави са кандидат-членки на Европейския съюз. Затова за мен е от огромно значение, че имам възможността да следя напредъка им. Статутът на българите там е ключът на Македония и Сърбия към ЕС. Друга моя кауза е защита на икономическия интерес на България по отношение на средствата от европейски фондове и проекти.

5.           Кое е основното предизвикателство пред Европейския съюз?

Предизвикателство в настоящия момент е работата в сферата на сигурността. В един свят, в който сме свидетели на нова война – говоря за случващото се в Сирия и Ирак и действията на т.нар. „Ислямска държава“, ЕС трябва изключително да преосмисли и засили политиката си, засягаща сигурността на държавите и европейските граждани.

Друга важна задача е да не се допусне обезличаването на отделните нации. Идеята на ВМРО за ЕС е за равнопоставен съюз на суверенни държави, а не за брюкселско-чиновническа форма на федерация, реплика на бившия Съветски съюз.

ЕС трябва да се превърне в икономическа световна сила, която да допринася за развитието на икономиките на всички държави-членки.

6.           Кое е основното предизвикателство пред членството на България в ЕС?

Страната ни е част от европейската общност от 2007 г., но досегашните управляващи, както и представителите в Европейския парламент, не успяха да изградят достоен образ на България. Нашата държава и народ имат над 13 века история, изпълнена със слава и гордост. България има своя огромен принос в световното и европейско културно и историческо наследство, има уникална за ЕС писменост - кирилицата, а българската нация има своята идентичност. Пред българските политици и дипломати стои предизвикателството да превърнат България във фактор – политически и икономически, да излезем от образа на „бедни роднини“.

7.           По какъв начин смятате да общувате със своите избиратели?

Доколкото мога лично. Това е и причината да посветя свободния от задължения към ЕП август на обиколки из България и срещи с хората. Предстои откриване на приемни за граждани в София и други градове, каквито има вече в Македония и в Западните покрайнини.

8.           Ако изберете социалните мрежи: кои и как могат да се свържат с Вас гражданите?

Използвам една от най-популярните платформи – Facebook (https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8/139581756144530?ref=hl). Опитвам се да бъда в непрекъснат контакт с хората, които се обръщат към мен с молби, съвети и благодарности. По принцип се стремя да бъда реален, а не виртуален политик.

9.           Кое е нещото, с което бихте искали да се похвалите в края на мандата?

Ще положа всички възможни ми усилия да не бъда един от представителите в Европейския парламент, за които не се знае нищо друго освен титлата „евродепутат“. Надявам се дейността ми да е работеща, защото скъпо платените туристи в ЕП обезсмислят потенциала на тази институция.

Към момента мога да се похваля с две неща – резолюция с конкретни препоръки за създаване на обща антитерористична политика. Настоявам Комисията и Съвета по линия на „Фронтекс“ да помогнат на България, Гърция, Италия, Испания да се справят с идващата нова бежанска вълна от Ирак и съседните територии, както и започналата информационна кампания за българите в Македония.