Вие сте тук

Изборите за ЕП набират скорост

петък, 23 Май, 2014 - 09:27

Днес е последният ден на кампанията за европейски избори у нас. В 11 часа президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление по повод предстоящия в неделя вот. От утре се забранява предизборната агитация.

Избирателите в Чехия и в Ирландия ще гласуват днес за европейски парламент, съобщава БНР. Вчера беше гласуването във Великобритания и Холандия. 

Според екзит пол холандската евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс изненадващо е загубила подкрепа и е завършила едва на четвърто място. Проевропейската леволиберална партия "Демократи-66" е начело в холандския екзит пол с 15,6 процента, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15,2 на сто. Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009-а г., достигайки 12,3 процента. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и са с 9,6 процента.

Във Великобритания много сондажи предричат, че вота ще спечели Партията на независимостта на Найджъл Фараж. Тъй като в ЕС има 26 милиона безработни, антиимиграционната и антиевропейската риторика на популистите се очаква да улучи в десетката: евроскептиците биха могли да утроят броя на евродепутатите си и да спечелят 100 места.

В събота ще гласуват Италия, Литва, Словакия и Малта, а в останалите страни, включително и в България, ще избират евродепутати в неделя, 25 май.

Първите официални резултати от тези избори, които ще се протекат в рамките на четири дни в 28-те страни-членки, ще бъдат оповестени в неделя вечерта, когато затворят и последните избирателни секции.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.