Вие сте тук

А след изборите къде? - update

четвъртък, 29 Май, 2014 - 16:36

Предстои формирането на парламентарните групи в Европейския парламент. Представителите на ГЕРБ, КБ, ДПС и РБ е ясно в кои групи ще бъдат. Въпросът е къде ще се позиционират представителите на КП България без цензура,ВМРО,ЗНС,ГЕРГЬОВДЕН.

Нейният лидер Николай Бареков http://www.aecr.eu/members/ вече обяви, че към формацията имат интерес от ЕНП, чийто членове са част от партиите от Реформаторския блок и ГЕРБ, което прави малко вероятно БбЦ да бъде радушно приета в редиците на ЕНП.

Също така от новата формация обявиха, че и либералите са имали интерес към тях. От България членове на АЛДЕ са ДПС и НДСВ. Ако новата формация бъде приета там, ще бъде интересно да наблюдаваме взаимодействието между българските представители в нея. Особено след тежките думи, които Бареков отправи към ДПС, а и заради подозренията за тесни връзки между него и отказалия се от европейското място Делян Пеевски.

Коренно различна ориентация дава и изказването на Димитър Абаджиев, който явно също се е присъединил към новата партия. „Добре известно е, че ББЦ води реални преговори с партията на Европейските консерватори и реформисти, които поканиха младата партия в редиците си и за момента предлагат най-изгодни условия за защита на българския национален интерес”, заяви Абаджиев. Това пише в официалната страница на БбЦ. Интересният момент тук е, че член на Алианса на консерваторите и реформаторите е партията на Реджеп Ердоган, срещу когото вторият в листата на БбЦ Ангел Джамбазки се изказва изключително остро, включително и през кампанията за изборите за Европейски парламент.

С интерес ще следим формирането на новите парламентарни групи в ЕП и ще ви информираме за актуалното развитие.

Горният текст е публикуван на 29 май. На 4 юни стана ясно, че  евродепутатите Николай Бареков и Ангел Джамбазки ще се присъединят към групата на консерваторите в Европарламента. Това е съобщил за „Хоризонт“ от Брюксел лидерът на "България без цензура".

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.