Вие сте тук

А след изборите къде? - update

Дата на публикуване: 
четвъртък, 29 Май, 2014 - 16:36

Предстои формирането на парламентарните групи в Европейския парламент. Представителите на ГЕРБ, КБ, ДПС и РБ е ясно в кои групи ще бъдат. Въпросът е къде ще се позиционират представителите на КП България без цензура,ВМРО,ЗНС,ГЕРГЬОВДЕН.

Нейният лидер Николай Бареков http://www.aecr.eu/members/ вече обяви, че към формацията имат интерес от ЕНП, чийто членове са част от партиите от Реформаторския блок и ГЕРБ, което прави малко вероятно БбЦ да бъде радушно приета в редиците на ЕНП.

Също така от новата формация обявиха, че и либералите са имали интерес към тях. От България членове на АЛДЕ са ДПС и НДСВ. Ако новата формация бъде приета там, ще бъде интересно да наблюдаваме взаимодействието между българските представители в нея. Особено след тежките думи, които Бареков отправи към ДПС, а и заради подозренията за тесни връзки между него и отказалия се от европейското място Делян Пеевски.

Коренно различна ориентация дава и изказването на Димитър Абаджиев, който явно също се е присъединил към новата партия. „Добре известно е, че ББЦ води реални преговори с партията на Европейските консерватори и реформисти, които поканиха младата партия в редиците си и за момента предлагат най-изгодни условия за защита на българския национален интерес”, заяви Абаджиев. Това пише в официалната страница на БбЦ. Интересният момент тук е, че член на Алианса на консерваторите и реформаторите е партията на Реджеп Ердоган, срещу когото вторият в листата на БбЦ Ангел Джамбазки се изказва изключително остро, включително и през кампанията за изборите за Европейски парламент.

С интерес ще следим формирането на новите парламентарни групи в ЕП и ще ви информираме за актуалното развитие.

Горният текст е публикуван на 29 май. На 4 юни стана ясно, че  евродепутатите Николай Бареков и Ангел Джамбазки ще се присъединят към групата на консерваторите в Европарламента. Това е съобщил за „Хоризонт“ от Брюксел лидерът на "България без цензура".