Вие сте тук

Плевнелиев: Българите потвърдиха европейската си ориентация

петък, 30 Май, 2014 - 11:41

Българският народ препотвърди своята проевропейска ориентация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в брифинг, посветен на резултатите от Евровота, предаде БНТ.

Той каза, че за пореден път българските граждани са доказали, че националното разединение съществува единствено в представите на някои политически лидери.

Избирателната активност е предизвикателство за всички политици, заяви Плевнелиев. По думите му обстановката през последната година и качеството на изборната кампания се отразяват за съжаление негативно на активността.

Българските граждани са тези, които определят правилата. За първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциално гласуване. Това доказва желанието на гражданите за засилване на мажоритарния елемент в бъдещи избори, каза още Плевнелиев.

Народът каза "не" на евроскептицизма и антиевропейската реторика. Българският народ каза "да" на европейската интеграция. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейски партии в Европейския парламент

Държавният глава изрази притеснение, че корпоративният и купеният вот продължават. Като решение вижда по някакъв начин отговорността да се носи и от политиците, а не само от извършителите на купен вот. Също така трябва да бъде повишена избирателната активност, за да се намали стойността на купения вот.

Президентът обеща, че ще продължи да защитава гражданския интерес.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.