Вие сте тук

Станишев поиска предсрочни избори до края на юли

вторник, 10 Юни, 2014 - 14:28

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова за провеждането на предсрочни избори още през юли.

На извънредна пресконференция Станишев заяви, че правителството трябва да бъде защитено при предстоящия вот на недоверие за финансовата политика, а след това да подаде оставка.

Изборите трябва да са незабавни - до края на юли са възможен и реалистичен вариант.

Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие. Това обяви в началото на пленума на БСП Сергей Станишев.

На изборите за европарламент БСП се представи зле, призна Сергей Станишев, цитиран от БНР.

Ако в петък правителството подаде оставка, процедурата предвижда 2 варианта. Единият - някоя от парламентарните групи без БСП да направи опит да състави правителство в рамките на този парламент. Втората, по-вероятна възможност - да бъде съставено служебно правителство. То се назначава с указ на президента, с който се разпуска НС и се определя датата за предсрочни избори. Тази процедура отнема малко повече от 2 месеца, т.е. избори може да има най-рано през втората половина на август.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.