Вие сте тук

Израелският премиер нареди "значително разширяване" на сухопътната операция срещу екстремистите в Газа

петък, 18 Юли, 2014 - 14:27

Бенямин Нетаняху каза днес, че е наредил на армията да се подготви за "значително разширяване" на сухоземната операция срещу екстремистите в ивицата Газа, предаде АП, цитирана от БТА.

Пред журналисти той съобщи, че е инструктирал военните да нанесат удар по "мрежата от тунели на терористите от Хамас", което "не може да стане само с въздушни удари". Веднага след изявленията си Нетаняху влезе на съвещание на правителството, на което да бъде обсъден ходът на операцията.

След 10 дни интензивни въздушни атаки срещу ивицата Газа, израелското правителство нареди на армията да започне тази нощ операция по суша в палестинския анклав. Населението на Газа е под огъня на интензивни бомбардировки по въздух, по море и от стрелбата на танковете струпани по границата. Според Израел, целта е да бъде „неутрализиран капацитета на палестинското радикално движение Хамас да изстрелва ракети” срещу неговата територия. Хамас предупреди, че Израел „ще плати висока цена”за тази ескалация. Равносметката се утежнява с всеки час, още в началото на операцията бяха убити 11 палестинци и 1 израелски войник е загинал в сражение, обобщава БНР.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.