Вие сте тук

Установена е самоличността на атентатора от Сарафово

петък, 18 Юли, 2014 - 12:00

Днес се навършват 2 години от терористичния атентат на летище Сарафово. При взрива загинаха 6-има израелски туристи и един българин – шофьорът Мустафа Кьосов. Първата по рода си атака от такъв мащаб завинаги промени съвременната история на България.

Самоличността на извършителя на бомбеното нападение на 18 юли 2012 г. на летище "Сарафово" в Бургас е установена по категоричен начин след извършената ДНК експертиза и множество други процесуално-следствени действия. Това се посочва в съвместно съобщение на Прокуратурата на България и на Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/:

Самоличността на извършителя на бомбеното нападение от 18 юли 2012 г. на летище Сарафово, гр. Бургас, при което загинаха един български гражданин и петима израелски граждани, е установена по категоричен начин след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия.

Извършителят, използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелип Мартен  (Jacque Felipe Martin ), в действителност е Мохамад Хасан Ел Хюсеини (Mohamad Hassan El Husseini, Mohamed Hassan El HUSSEIM) . Той е роден в Ливан на 27.05.1989 г. Притежава ливанско и френско гражданство и е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано Мелиад Фарах (използвал идентична шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан Ал-Хадж Хасан (използвал идентична шофьорска книжка на името на Ралф Уилям Рико).

Известно е, че близките и роднините на Хюсеини са публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му в ролята му на „мъченик”.

Разследването, водено от Окръжна прокуратура – Бургас, продължава. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия - разпити на голям брой свидетели, назначени и изготвени експертизи /дактилоскопни, технически - за изследване на документи, биологични, пожаро-технически, химически, авто-техническа и оценъчни, съдебно-медицински, компютърни и антропологическа/, назначени са разпознавания на лица и са проведени следствени експерименти.

В резултат на съвместната работа на Прокуратурата на Република България с Държавна агенция „Национална сигурност“  и партньорски служби и след обмен на информация са изготвени и се изпълняват голям брой молби за правна помощ до различни държави.

снимки: ДАНС

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.