Вие сте тук

АЕЖ-България с нова онлайн платформа в подкрепа на независимата журналистика

петък, 8 Август, 2014 - 12:46
Тема: 

Застрашават ли идеите за промени в наказателния кодекс свободата на информация и каква беше ролята на медиите в банковата криза отпреди месец? Това са част от темите, които може да откриете в анализи и радио дискусии на новата платформа за журналисти на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ). Това гласи съобщение на Асоциацията и продължава:

Платфoрмата http://www.aej-bulgaria.org/ е създадена в рамките на проекта „Медиатор“* и предлага информация за разнообразни възможности за професионално развитие в областта на журналистиката – грантове, стипендии, международни семинари. Важна част от проекта са и предстоящите видео обучения по теми като отразяване на конфликти, работа с евроинституции и бази данни. Извън онлайн дейностите, предстоят и серия от срещи и дискусии „на живо“ в подкрепа на независимата журналистика и етиката в медиите в страната.

„Крайната цел на проекта „Медиатор“ е да създаде условия за качествена и независима журналистика, както и да обедини професионалната общност, така че решенията на проблемите в медиите да идват от самите журналисти. Затова и се надяваме на обратна връзка от журналистите за това кои са темите, които според тях са важни за дискусии и анализи“, заяви Кристина Христова, председател на АЕЖ-България.

На обновената уеб страница вече можете да откриете поредица от анализи по актуални за медиите теми. Сред тях за тези на адв. Александър Кашъмов за влиянието на законодателните промени върху свободата на изразяване у нас през последните години, на журналиста Спас Спасов за еволюцията на езика на омразата в българското политическо и медийно пространство, както и коментари и предложения на членове на екипа на АЕЖ за подобряване на медийната саморегулация.

Рубриката подкаст стартирахме с материали за ролята на медиите в разразилата се банкова криза и допустимостта на враждебна реч в медийното пространство от седмичните радио дискусии в ефира на блоградио Землянка. Радио дискусиите на важни медийни теми можете да слушате на живо всеки вторник от 15 ч. В първото ни видео обучение ще можете да научите повече за журналистическата работа с европейските институции от дългогодишните журналисти по европейските въпроси Елица Златева и Ралица Ковачева. Всички аудио и видео и материали са достъпни и в youtube канала на АЕЖ-България.

Категорията “Календар“ представя актуални и интересни инициативи, които ще ви помогнат да повишите своята компетентност като журналист. Всяка възможност за кандидатстване има графично обозначен краен срок, в рамките на който който можете да вземете участие.

Сред останалите нововъведения са възможностите да подавате сигнали до АЕЖ в случаи на етични и законови нарушения от страна на медии и журналисти, да се абонирате за месечния информационен бюлетин на асоциацията, както и лично да препоръчвате качествени журналистически материали за рубриката „Добри практики“, насочена най-доброто от българската традиционна и гражданска журналистика.

Научете повече на www.aej-bulgaria.org.

*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и медийното сътрудничество на dnevnik.bg, offnews.bg, clubz.bg и mediapool.bg.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.