Вие сте тук

Страните-членки се договориха за нови санкции срещу Русия

Дата на публикуване: 
сряда, 3 Септември, 2014 - 16:29

Страните от Европейския съюз се договориха днес за нови санкции срещу Русия чрез писмена процедура на равнище постоянни представители, съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде Хансен, цитирана от БТА.

ЕК ще представи през деня на Съвета на ЕС предложените наказателни мерки срещу Руската федерация. Единствено от страните-членки ще зависи дали те ще бъдат одобрени и ще влязат в сила, съобщиха от Комисията, като припомниха, че винаги досега подобни решения са отчитали последните развития на събитията в Украйна.

От Европейската комисия и този път отказаха да разкрият естеството на подготвените нови санкции, които според неофициална информация ще засягат финансовия сектор, енергетиката и стоките с възможно двойно предназначение.

Говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън Мая Кочиянчич отбеляза, че Европейската комисия ще вземе предвид последните резултати от преговорите между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, при взимането на решение за санкциите, но очаква допълнителна информация.

„Европейската комисия очаква още информация и потвърждение от място по отношение на обявеното постоянно прекратяване на огъня в Донбас", заяви тя. Ако тези данни се потвърдят, това ще е положително развитие в процеса, допълни тя.

По-рано днес руският президент Владимир Путин предложи  план от седем условия, които ще помогнат за прекратяване на сраженията и стабилизирането на Югоизточна Украйна, предаде Интерфакс, цитирана от Агенция „Фокус“.

Първата точка съдържа условие за прекратяване на „активните офанзивни действия на украинските сили и на въоръжените формирования в Югоизточна Украйна”. Планът предвижда още изтегляне на украинските сили на отдалечено разстояние от населените места, така че артилерийският обстрел да е невъзможен.

Третото условие е наличието на пълно и безпристрастно международно наблюдение за спазване на примирието, четвъртото – да не се използват военни самолети срещу цивилното население и населените места в зоната на конфликта. Петото условие предвижда размяна на пленници без предварителни условия. Шестото – отваряне на хуманитарни коридори за движението на бежанци и хуманитарна помощ, а седмото – допускане на екипи за възстановяване на поразената инфраструктура, както и оказване на помощ на работниците.