Вие сте тук

Елизабет II призова Шотландия да помисли внимателно преди референдума

понеделник, 15 Септември, 2014 - 11:25

Британската кралица Елизабет II наруши мълчанието си за предстоящия в четвъртък референдум за независимост на Шотландия, като призова хората в северната област да помислят внимателно, съобщи „Ройтерс“, цитирана от БТВ.

„Надявам се, че хората ще помислят много внимателно за бъдещето“, каза тя на излизане от църква в Шотландия, близо до нейно имение след сутрешната служба вчера в отговор на коментар от местен жител.

88-годишната кралица е изключително предпазлива по въпроса за референдума и избягва да прави публични изявления по темата. „Това е напълно безпристрастно и затвърждава схващането, че народът на Шотландия е онзи, който трябва да реши“, коментира източник от Бъкингамския дворец.

Какъвто и да бъде резултатът от референдума, Елизабет II по всяка вероятност ще остане кралица на Шотландия. Повечето шотландци искат тя да остане техен държавен глава, дори северната област да се отдели от Великобритания.

Майката на Елизабет Втора е шотландка и тя прекарва голяма част от своето детство в Шотландия.

Около 2000 привърженици на независимостта на северната област проведоха вчера по улиците на Глазгоу шествие, което завърши пред местната централа на Би Би Си, в знак на протест срещу, според тях, пристрастното отразяване на темата за референдума от британското обществено радио и телевизия.

Преди няколко дни премиерът на Шотландия и лидер на движението за независимост Алекс Салмънд вече обвини Би Би Си в пристрастност в полза на противниковия лагер. В отговор британското обществено радио и телевизия увери, че отразява дебатите за бъдещето на северната област балансирано и безпристрастно.

Според последните проучвания двата лагера са с близки позиции, като в някои анкети водят привържениците на независимостта, в други противниците на отделянето на Шотландия.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.