Вие сте тук

Москва ще вземе защитни мерки, ако търговската спогодба между Киев и Брюксел влезе в сила предсрочно

понеделник, 15 Септември, 2014 - 13:33

Русия ще спазва всичките си споразумения с Европейския съюз и Украйна, но ще вземе „защитни мерки“, ако търговската спогодба между Киев и Брюксел влезе в сила предсрочно, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от БНР. Според Медведев спогодбата все още няма правна основа.

В петък ЕС и Украйна се договориха да отложат влизането в сила на пакта за свободна търговия за края на 2015-а като отстъпка към Москва заради обтегнатите й отношения с Киев.

Санкциите на Запада срещу Русия изпробват силата на страната и Москва трябва да реагира разумно, заяви още руският премиер.

Не трябва да се поддаваме на изкушението на т.нар. „лесни решения“ и да запазим и продължим демократичните процеси в обществото и страната ни, заяви Медведев в изказване пред депутати от управляващата партия „Единна Русия“.

На фона на тези събития президентът на Украйна Петро Порошенко внесе за обсъждане в парламента Споразумението за асоцииране с ЕС, предаде Агенция „Фокус“.

Очаква се във вторник споразумението да бъде ратифицирано едновременно от Европейския и украинския парламент. Документът предвижда постепенно сближаване между Украйна и ЕС въз основа на общите ценности, задълбочаване на икономическите и търговските отношения, както и засилване на сътрудничеството в областта на правосъдието, свободите и сигурността.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.