Вие сте тук

Сергей Шойгу: Москва трябва да разположи войски в Крим

вторник, 16 Септември, 2014 - 16:01

Русия трябва да разположи пълноценна и самодостатъчна групировка войски в направление Крим. Причините са изострянето на ситуацията в Украйна и увеличаването на чуждестранното военно присъствие в близост до руските граници, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Една от приоритетните задачи на Южния военен окръг е развръщане на пълноценна и самодостатъчна групировка войски в направление Крим”, заяви Шойгу.

От своя страна НАТО не признава провелите се на 14 септември в Крим избори, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, предаде РИА Новости.

„НАТО не признава провелите се на 14 септември в украинската Автономна република Крим избори за състояли се. Алиансът призовава Русия да оттегли незаконното и нелегално присъединяване на Крим, което НАТО не признава и няма да признае. Алиансът е единен в подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници”, заяви Расмусен.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.